Bivšem ravnatelju MMF-a za navodno seksualno zlostavljanje prijeti 10 godina zatvora

Foto: FAH

NEKADAŠNJI ravnatelj Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, koji je slovio za ozbiljnog kandidata za francuskog predsjednika prije nego što ga je 2011. sobarica jednog newyorškog hotela optužila za seksualno zlostavljanje, u ponedjeljak će izaći pred sud u Francuskoj u odvojenom slučaju za navodno podvođenje.

Optužnica protiv Strauss-Kahna (65) u privatnoj tužbi sobarice Nafissatou Diallo odbačena je, no bivši ravnatelj MMF-a bi u novom sudskom procesu u Francuskoj mogao biti osuđen na 10-godišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 1,5 milijuna eura ukoliko mu se krivnja dokaže.

Tim tužitelja koji je Strauss-Kahna poslao na suđenje zajedno s još 13 osoba tvrdi da je bivši čelnik MMF-a znao da su žene s kojima se sastajao bile prostitutke i da su njihove usluge plaćali čelnici tvrtki pronevjerenim novcem kada je sudjelovao u seksualnim zabavama u Parizu, Lilleu i Washingtonu u razdoblju između 2008. i 2011., rekao je visoki sudski izvor za Reuters.

Optužnica ga tereti za "podvođenje uz otegotne okolnosti".

Obrana objasnila kako "nikada nije skrivao svoje sklonosti"

Straus-Kahnova odbrana glatko je odbila takve navode uz objašnjenje da on nikad nije skrivao sklonost raskalašenim zabavama, no da nije znao da su prisutne žene prostitutke te da nije imao glavnu ulogu u njihovim organizacijama.

Odvjetnik Richar Malka u telefonskom je razgovoru za Reuters rekao da nema što dodati prije početka suđenja u Lilleu. Afera je poznata po nazivu Carlton, prema nazivu hotela u Lilleu u kojemu su se organizirale seksualne zabave.

Prije seksualnih afera Strauss-Kahn se spominjao kao ozbiljan kandidat za francuskog predsjednika. Rođen je 1949. u bogatom predgrađu Pariza. Obitelj Strauss-Kahn živjela je u Maroku do potresa 1960., a potom preselila u Monaco. Po povratku u Francusku Strauss-Kahn je počeo sveučilišnu, a nakon toga i političku karijeru. Bio je francuski ministar gospodarstva, financija i industrije od 1997. do 1999. i jedan je od zaslužnih za uvođenje eura. Doktorirao je ekonomiju na pariškom sveučilištu, a ima diplomu iz pravnih znanosti, političkih znanosti i statistike. Bavio se istraživanjima javnih financija, socijalne politike i modelima ponašanja štediša u domaćinstvu. Na dužnost desetog ravnatelja MMF-a imenovan je 1. studenoga 2007.

Pročitajte više