Bivši britanski ministar vanjskih poslova podnosi ostavku nakon kompromitirajuće snimke

Screenshot: YouTube

BIVŠI britanski ministar vanjskih poslova Malcolm Rifkind najavio je danas da će podnijeti ostavku na dužnost predsjednika parlamentarnog odbora za obavještajne službe i sigurnost (ISC) kao i dužnost zastupnika u Donjem domu u svibnju pošto je tajno snimljen kako nudi svoje usluge u zamjenu za novac fiktivnoj tvrtki, javlja danas BBC.

Rifkind, koji opovrgava bilo kakvu zloporabu, izjavio je da će otići iz parlamenta nakon općih izbora 7. svibnja, a da će odmah odstupiti s dužnosti ISC-a.

"Ne želim da rad ISC-a na bilo koji način bude pogođen kontroverzom"

U izjavi povodom ostavke na dužnost predsjednika ISC-a, Rifkind je rekao da trenutačna kontroverza s kojom je povezan nije relevantna za njegov rad na dužnosti predsjednika tog tijela, ali da je izvijestio svoje kolege da odlazi s te dužnosti te istodobno ostaje članom odbora do njegova raspuštanja za nešto više od mjesec dana pred predstojeće opće izbore u Britaniji.

"Ne želim da rad ISC-a... na bilo koji način bude ometen ili pogođen kontroverzom... Stoga sam zaključio da je bolje da ovim važnim radom predsjeda novi predsjednik."

Rifkind također odlazi s dužnosti zastupnika u parlamentu, priopćila je njegova Konzervativna stranka.

"Sir Malcolm imao je dugu karijeru i dobro je služio Konzervativnoj stranci i zemlji. Poštujemo i podržavamo njegovu odluku da podnese ostavku", navodi se u priopćenju.

Osim Rifkinda, još jedan bivši britanski ministar vanjskih poslova i sadašnji zastupnik u parlamentu Jack Straw našao se u toj aferi. Obojica su u ponedjeljak odbacila optužbe da su kršili pravila nakon što su snimljeni kako nude fiktivnoj hongkonškoj tvrtki pristup političarima u zamjenu za novac.

"Ako držim govor ili nešto, to iznosi 5.000 funti dnevno"


Snimila ih je skrivena kamera televizije Channel 4 i lista Daily Telegraph dok su, kako se čini, navodili novčane iznose za savjetovanje lažnoj tvrtki za odnose s javnošću. Upitan za cijenu svojih usluga, Jack Straw, koji je bio ministar vanjskih poslova u posljednjoj laburističkoj vladi, rekao je da ako drži "govor ili nešto, to iznosi 5.000 funti dnevno".

Prema navodima televizije Channel 4, Straw je prerušenim novinarima rekao da djeluje tako da ne privlači pozornost kako bi iskoristio svoj utjecaj za promjenu pravila EU-a u ime jedne tvrtke koja mu je plaćala 60.000 funti godišnje.

On je rekao da je "u ime iste tvrtke koristio 'šarm i prijetnje' kako bi uvjerio ukrajinskog premijera da promijeni zakone". Straw je suspendiran iz Laburističke stranke jučer na vlastiti zahtjev.

"Ponižen sam zbog ovog što se dogodilo"

Kazao je kako se njegov razgovor s predstavnicima fiktivne tvrtke odnosio samo na njegove planove nakon odlaska iz parlamenta.

"Ponižen sam zbog ovog što se dogodilo", izjavio je Straw i dodao "Ovo je sofisticirana prevara".

Ustvrdio je da time nije nimalo prekršeno pravilo ponašanja zastupnika u parlamentu.

"Ja sam se držao duha, a ne samo slova pravila", ustvrdio je.

Rifkind, koji je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a bio je i na drugim ministarskim mjestima u konzervativnim vladama 80-ih i 90-ih godina, odbacio je navode protiv sebe kao "prljave i neutemeljene".

Pročitajte više