Bivši direktor vraćen u HŽ, ali otpremninu nije vratio: U ratama će je vraćati dvije godine!

Foto: Admir Buljbašić (Cropix)

"NEKA vrati otpremninu", bila je jasna poruka Siniše Hajdaš Dončića ministra pomorstva, prometa i infrastrukture kada smo ga početkom rujna ove godine upoznali sa slučajem Damira Valečića, bivšeg direktora Remont pruga, tvrtke kćeri Hrvatskih željeznica.

Naime,  Valečić je dobio otpremninu od 130 tisuća kuna u neto iznosu, da bi ga nakon toga opet zaposlili u HŽ Infrastrukturi.

Prva rata u ožujku 2013. godine

Poruka ministra bila je vrlo jasna, ali Valečić koji danas opet radi u HŽ-u, otpremninu i dalje nije vratio. Potvrdu ove infromacije dobili smo i iz HŽ-a koji kažu da su se s Valečićem dogovorili da otpremninu vrati u ratama, u roku od sljedeće dvije godine!


"Između HŽ Infrastrukture i gospodina Valečića sklopljen je ugovor kojim se utvrđuje da će gospodin Valečić vratiti otpremninu, koju je dobio sukladno ugovoru na odlasku iz Remonta i održavanja pruga d.o.o., u roku od 24 mjeseca u 4 obroka. Prvi obrok uplatit će do 21. ožujka sljedeće godine", stoji u pismenom ugovoru kojeg smo dobili iz HŽ Infrastrukture.

Također, pitali smo, s obzirom da je riječ o obročnom vraćanju novca, jesu li možda ugovorene kamate ili je riječ o beskamatnom kreditiranju. Kažu nam da o kamatama nema govora.

Nema govora o bezkamatnoj pozajmici

"Gospodin Valečić dobivanjem otpremnine u Remontu i održavanju pruga d.o.o. nije prekršio nijedan zakonski propis te je vraćanje otpremnine vrlo moralan čin i znak njegove dobre volje. Stoga mu je Uprava HŽ Infrastrukture izašla u susret i omogućila vraćanje dobivenoga iznosa u obrocima", stoji u pojašnjenju kojeg smo dobili iz HŽ-a.

Podsjetimo kako je Valečić dobio 130.010 kuna, a riječ je o neto iznosu ugovorne otpremnine nakon odlaska s mjesta direktora tvrtke. Tvrtku Remont i održavanje pruga d.o.o. uz sporazumni raskid ugovora o radu Valečić je napustio 31. kolovoza 2011. godine, a u HŽ Infrastrukturi zasnovao je radni odnos 6. srpnja 2012. godine prelaskom iz ovisnog društva Pružne građevine.

Nakon što je Index otkrio aferu, ministar je naložio da se otpremnina vrati.  

Pročitajte više