Bivši islamist: Veliki broj muslimana pristupa Islamskoj državi jer želi seks

Screenshot: ITV

VELIKI broj muslimana pristupa Islamskoj državi jer želi seks, tvrdi bivši islamist Alyas Karmani, danas svećenik u Bradfordu koji putuje Ujedinjenim Kraljevstvom i drži slične propovjedi kao bosanskohercegovački imam Selvedin Beganović.

Karmani, koji je i sam iskusio radikalizaciju u mladosti, kaže da su muslimanski tinejdžeri izloženi riziku je se osjećaju izoliranima u "seksualiziranom" društvu. Oni zamjeraju zapadnoj mladeži slobodu intimnih odnosa.

"U seksualiziranoj kulturi poput britanske, muslimani se često osjećaju kao autsajderi jer im konzervativne vrijednosti u njihovoj zajednici ne dozvoljavaju da razgovaraju o seksu što vodi prema 'pravom osjećaju mržnje'", izjavio je Karmani gostujući na ITV. "Sve je to o seksu... Ti dečki samo žele djevojke. To je to," kaže.



"Ako si odgojen s tom vrijednošću da ne možeš imati seks prije braka, da ne možeš imati djevojku.. da je to nešto što izaziva veliku štetu i grijeh, to je velika zabrana za osobu i ako rasteš u seksualiziranom društvu, postoji pravi osjećaj mržnje jer to ne možeš imati".

Karmani je dodao da svoja putovanja Britanijom koristi da bi se sastao s mladim muslimanima i njihovim obiteljima i ponukao roditelje da iskažu ljubav i ponos svojoj djeci, kako se ona ne bi osjećala izoliranima i bila manje ranjiva vrbovanju grupa poput IS-a.

ITV je u dokumentarcu intervjuirao nekolicinu bivših ekstremista u nastojanju da otkrije razloge i povode zbog kojih mlade ljude privlači ideja džihada. Film je emitiran nakon što se sedamnaestogodišnji Talha Asmal raznio u samoubilačkom napadu u Iraku i tako postao najmlađim britanskom samoubojicom.

Pročitajte više