Bivši predsjednik uprave Jadroplova: DORH već godinama ne rješava moju kaznenu prijavu protiv Linića!

Foto: Index

ZVONKO TOULA, bivši predsjednik uprave "Jadroplova", već 13 godina čeka epilog svoje kaznene prijave o kriminalu u Jadroplovu i Croatia Osiguranju, ali i epilog kaznene prijave protiv Slavka Linića kojeg je optužio za protekciju nezakonitosti u brodogradnji i brodarstvu. Nakon što ga je Linić prozvao u medijima, DORH je protiv Toule pokrenuo kriminalističku istragu koja je trajala punih 11 godina i završila oslobađanjem od sumnji. Zanimljivo je da se privatizacija Croatia Osiguranja ovih dana odvija u organizaciji Ministarstva financija kojim upravlja Slavko Linić

> Odvjetnik: Ratko Božić nije sudjelovao ni u kakvim kriminalnim radnjama oko Jadroplova

Prije 13 godina prijavili ste kriminalnu povezanost Jadroplova i Croatia Osiguranja preko fabriciranja šteta i njihovih nezakonitih isplata. Vaša kaznena prijava i dalje se "rješava" u DORH-u, a Croatia Osiguranje se upravo prodaje. Može li slučaj Jadroplov utjecati na prodaju CO i kako?

Radi se organiziranoj, dogovorenoj prijevari u kojoj su sudjelovali direktori Jadroplova, koji su zbog toga optuženi 2000. godine i direktori CO i Croatia Lloyda, koji uopće nisu ni istraživani.

Najjednostavnije, za 59 krivotvorenih računa popravaka brodova, CO je , kao naknadu štete isplatila 4,5 milijuna USD. Taj novac Jadroplov je zato morao  davno  vratiti prevarenom CO, bez čekanja završetka kaznenog postupka. Krivotvorenje računa i prijevaru CO otkrio sam i prijavio još 1996. kao član Uprave za financije i samo potvrdio kao predsjednik Uprave Jadroplova od kolovoza 1999. do rujna 2002., tako da nema nikakve dvojbe da se radi o prijevari i da se opljačkani novac mora vratiti.

Stoga, rješavanje slučaja Jadroplov može samo pozitivno utjecati na prodajnu vrijednosti CO. Pored toga što će se od Jadroplova naplatiti 4,5 milijuna USD uz zatezne kamate, riješit će se dugogodišnji problem korupcije i kriminala u samom CO. Tvrtka  za koju se zna da je riješila dugogodišnji problem korupcije u svom vrhu, vrijedi znatno više od svojih povijesnih rezultata.


S druge strane Vlada RH mora znati da je zbog prikrivanja korupcije u Croatia osiguranju, koje počinje 1998. godine tijekom istrage protiv optuženih direktora Jadroplova i traje sve do danas, u Jadroplovu ukupno  izgubljeno 1,7 milijardi kuna. To je sigurno veći iznos od iznosa koji će se dobiti namjeravanom prodajom CO i stravičan apsurd funkcioniranja države i pravosuđa.

Kad je već  2000. godine podiglo optužnicu protiv direktora Jadroplova po čijem nalogu su krivotvoreni računi, sve što je Državno odvjetništvo trebalo napraviti bilo je dokazati krivotvorenje 59 računa na Općinskom sudu u Splitu. U ovom slučaju, pošto se radi o primitivnoj tehnici, svaki laik može nepobitno dokazati krivotvorenje  za nekoliko minuta. Krajnje jednostavnim dokazivanjem krivotvorenja  59 računa,  Državno odvjetništvo ne bi samo riješilo slučaj  Jadroplova, nego i slučaj korupcije u Croatia osiguranju i lažiranja bilanci koje je dovelo do gubitka Jadroplova od 579 milijuna kuna.

Međutim, Državno odvjetništvo i Općinski sud u Splitu to nisu učinili ni do danas, 13 godina nakon podizanja optužnice. U međuvremenu, u Jadroplovu je izgubljeno još 1,15 milijardi kuna.

Umjesto da kriminal kojeg ste prijavili istraži do kraja DORH je pokrenuo istragu protiv vas koja je trajala punih 11 godina i završila odbačajem kaznene prijave. Sudski postupak protiv vaših prethodnika u Jadroplovu i dalje traje.

Pod istragom DORH-a našao sam se zato što sam 2000. godine bio  predsjednik Uprave Jadroplova koji je 1997. godine otpušten kao član Uprave  i to zato što sam otkrio krivotvorenje računa i prijevaru Croatia osiguranja. Tako sam postao mogući krunski svjedok u kaznenom postupku protiv mojih optuženih prethodnika, ali i korupcije u Croatia osiguranju. Zbog toga sam morao biti diskreditiran, smijenjen i u svakom pogledu uništen.

Nakon jedanaest godina istražnih radnji, tek u srpnju 2011., DORH je donio odluku o odbačaju svih kaznenih prijava protiv mene. Dakle protiv mene je vođen montirani kazneni postupak, da bi me se  smijenilo i diskreditiralo kao krunskog svjedoka optužnice DORH-a.  Moj progon povezan je s  prikrivanjem kriminala. Sve što je DORH zaključio u srpnju 2011. godine, mogao je zaključiti i 2000. godine.

Zanimljivo je da je istraga pokrenuta nakon medijskih prozivki Slavka Linića protiv vas. U vrijeme pokretanja tih prijava on je bio resorni ministar, a njegovi prijatelji Damir Vrhovnik i Ante Maras, drmali su hrvatskom brodogradnjom i brodarstvom te uživali obilate državne subvencije.

Linić  me, na temelju istrage da sam lažirao bilancu Jadroplova za 251 milijun kuna i oštetio Jadroplov za 688 kuna, proglasio kriminalcem i 2002. uvjetovao davanje 10 milijuna USD državnih jamstava Jadroplovu mojom smjenom.  Svi ostali hrvatski brodari su dobili navedena jamstva, dok je Jadroplov bio prisiljen prodati brod "Šoltu" u vrijeme najdublje krize i na taj način je oštećen za oko 14 milijuna USD. Zbog toga sam 2007. godine podnio kaznenu prijavu protiv Linića.

Ucjena s državnim jamstvima i  prisilna prodaja broda "Šolta"  bili su razlozi moje smjene. Smijenjen sam zbog navodne nesposobnosti od strane predsjednika Nadzornog odbora, električara sa srednjom školom, koji u istrazi protiv mene lagao da sam lažirao bilance i sklopio štetan ugovor. Ustvari smijenio me Linić.

Ne mogu tvrditi da je Linić to radio svjesno pomažući osobama umiješanim u kriminal. Želio bih vjerovati da je bio dezinformiran od strane ljudi koji su krivotvorili onih 59 računa popravaka brodova.

U kakvoj su vezi Jadroplov i Viktor Lenac kojeg je putem tvrtke "Victor Overseas" vodio Linićev intimus Damir Vrhovnik?

Jadroplov je, kao i ostali hrvatski brodari remont svojih brodova obavljao u Lencu. Početkom devedesetih svi popravci brodova Jadroplova u Lencu plaćani su na off shore tvrtku Victor Overseas. Tako su početkom devedesetih Nikša Giovanelli i Ratko Božić, razvili dobre odnose sa Damirom Vrhovnikom, što im je pretpostavljam kasnije pomoglo da stupe u kontakt s Linićem, osobno ili preko Udruge malih dioničara.. Jedini način sa se spasi od odgovornosti za gubitak  od 579 milijuna kuna  koji je ostavio i krivotvorenje računa, Giovanelli je vidio u mojoj smjeni s mjesta predsjednika uprave Jadroplova, a za to mu je trebao Linić.

S druge strane, mislim da se Vrhovniku se nije sviđala moja namjera da istražim sve račune popravaka brodova Jadroplova od kojih je jedan bio i račun od Viktora Lenca u iznosu od 376 tisuća USD. Tako je stvoren okvir za moju smjenu i prikrivanje kriminala u Jadroplovu i Croatia osiguranju. Mislim da je u tom slučaju Linić bio izmanipuliran. Ne vjerujem da je imao  direktnih ili osobnih razloga da me bez ikakvih argumenata proglašava kriminalcem.

Jeste li u to vrijeme, kada ste pokretali kaznenu prijavu za Jadroplov, imali razgovore s Vrhovnikom i Linićem i o kakvim se razgovorima radilo?

I Liniću i Vrhovniku nastojao sam predočiti činjenice o poslovanju Jadroplova. Tako sam Vrhovniku govorio da je besplatno izdvajanje kadrovsko tehničkog sektora  i svih 700 pomoraca Jadroplova u Split Ship Management, tvrtku u privatnom  vlasništvu tehničkog direktora Jadroplova, kriminalno privatiziranje najvrjednijeg dijela Jadroplova i nevjerojatan sukob  interesa koji je Jadroplov doveo do gubitka od 579 milijuna kuna. Naime Božić je punih šest godina bio tehnički direktor Jadroplova i vlasnik i direktor SSM-a koji je držao u managementu cijelu flotu Jadroplova i kontrolirao 25 milijuna USD godišnje. Isto tako obavijestio sam ga da je Split Ship Management krivotvorio račune Victor Overseas.

Kako je na to reagirao Vrhovnik?

Uortačio se s ljudima iz Split Ship Managementa i javno stao u njihovu obranu.

Kako je reagirao Linić?

Dok je tvrdio da sam ja kriminalac i štetočina, Linić je Vrhovniku za "Viktor Lenac" davao jamstva od 700 milijuna kuna koja su kao što znamo otišla u vjetar. Ni danas ne znamo kako i zašto.

Index je nedavno objavio nepoznate detalje o privatizaciji Jps? Je li ona, po vama, provedena u javnom interesu i transparentno?

O  povijesti privatizacije i prodaje oko 43% dionica JSP, koje je INA prodala privatnoj tvrtki direktora JSP-a  za 18 milijuna kuna znam. Mislim da su nedostupni bilo kakvi podaci o procjeni vrijednosti tih dionica prije prodaje i nije ih obradila Državna revizija. To bi bilo zanimljivo vidjeti u kontekstu činjenice da je, prema pisanju medija,samo nakon nekoliko mjeseci  nakon  prodaje tih dionica JSP iskazao dobi iz koje je otplaćeno oko 13 milijuna kuna kredita uzetog za njihovu kupnju. Ponavljam, to je ono što znam iz medija i samo postavljam logična pitanja pod uvjetom da su istiniti. Mislim da bi trebalo vidjeti autentičnu dokumentaciju veznu za procjenu vrijednost JSP-a, kao i za financijski leasing tri tankera koja je INA dala JSP-u u to vrijeme ukoliko se želi ozbiljno razgovarati o tome.

> Zvonko Toula: Linića sam prijavio zbog diskriminacije Jadroplova i nesavjesnog postupanja prilikom odobravanja državnih jamstava

Pročitajte više