Bivši šef suda prijavljen Uskoku zbog nepokretanja stegovnih mjera protiv osuđenog suca

Foto: Wikipedija

USKOK je prošlog tjedna zaprimio anonimnu kaznenu prijavu protiv suca Županijskog suda Ivice Botice, i to vezano za njegov mandat na čelu Općinskog suda u Splitu i nepokretanje stegovnih mjera, odnosno, suspenzije protiv suca Josipa Popadića koji je u rujnu 2012. godine u Šibeniku pravomoćno osuđen za davanje lažnog iskaza, ali ga to svejedno nije spriječilo da se prije koji mjesec natječe za mjesto na Županijskom sudu, kao i Botica uostalom.

Nestručno napisana, ali ipak ima sve bitno

O kaznenoj prijavi se priča u kuloarima, navodno je nestručno pravnički napisana, ali svejedno ima sve odlučujuće elemente za sumnju u zloporabu položaja i ovlasti. O slučaju je Index nedavno pisao kada je v.d. predsjednik suda Goran Čolak pokrenuo stegovni postupak protiv Popadića, ali tek nakon intervencije ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je zapitao što je s pravomoćno osuđenim sucem. 

Jedan faks mogao je riješiti Boticu neugodnosti

Popadić je Indexu kazao da je Boticu obavijestio i za optužni prijedlog dignut 2009. godine, a i za pravomoćnu presudu. Botica je, pak, kazao da je o tome čuo samo kuloarski te da nikakvih konkretnijih saznanja nije imao. Ako Popadić kaže da je rekao, zašto Botica nije zatražio informaciju od šibenskog suda ili Državnog odvjetništva? Jednim faksom riješio bi cijeli problem.

Nejasno je i što je bilo s ocjenom i mišljenjem Sudačkog vijeća Županijskog suda u Splitu koje je prilikom natječaja upoznalo Državno sudbeno vijeće s kaznenim postupkom koji se vodio protiv suca Popadića. Nitko nije reagirao, a ispada kao da su svi sve znali, što nam tvrdi i Popadić, koji i dalje sudi jer se suspenzija trebala pokrenuti godinu dana nakon saznanja o optužnom aktu. Popadić je uvjeren i da je stegovna mjera razrješenja sudačke dužnosti, koju je predložio v.d. predsjednika Čolak također u zastari.

Botica o prijavi Uskoku ne zna ništa

Ivica Botica o kaznenoj prijavi ne zna ništa, a nije htio ništa ni komentirati vezano za slučaj Popadić. Predsjednik suda Marijan Miletić danas je bio službeno odsutan u Zadru, pa nemamo ni njegov komentar prijave protiv njegovog suca.

Državno sudbeno vijeće trebalo bi odlučiti o sudbini Josipa Popadića, samo se još ne zna kada, ali s obzirom da je ipak ministar pokrenuo stvar s mrtve točke, pretpostavlja se da DSV neće baš previše odlagati s odlukom. Popadića bi trebali saslušati, a svakako bi nešto o svemu trebao reći i sudac Botica. Čuli smo mišljenja i kako se protiv Popadića zbog osuđujuće presude nije trebao pokrenuti stegovni, već isključivo postupak razrješenja.

Član DSV-a koji odlučuje o osuđenom sucu završio u zatvoru

DSV je, inače, prošlog tjedna zadesila neugodna situacija s profesorom Pravnog fakulteta Borisom Buklijašem koji je nakon tri mjeseca ponovno priveden zbog mućki s obnovom zgrade fakulteta, peglanjem putnih naloga i nabavkom skupocjenog terenca na račun fakulteta, a zapravo u osobne potrebe. Istragu je preuzeo Uskok, a sudac istrage odredio je profesoru zatvor. Buklijaš se tijekom ispitivanja u Uskoku od muke onesvijestio te je nezgodno lupio glavom o stol. Predsjednik DSV-a Ranko Marijan kazao nam je nakon privođenja da o svemu ništa ne zna i ne treba znati jer je Buklijašev status u DSV-u stvar akademske zajednice, tj. svih pravnih fakulteta.

 

 

 

Pročitajte više