Bježi od obaveza: Kerum prebacuje imovinu, Koteks dao svom direktoru

Foto: Jakov Prkić/Cropix

ŠTO KERUM zapravo radi? Prebacuje imovinu na tuđe firme. Što će mu to? Odgovor vjerojatno samo on zna i teško da će ga s nama podijeliti. Mi smo se prvo sjetili mogućnosti da tako želi izbjeći obaveze, a one su, kako znamo, poprilične.

Zašto je Kerum ostao bez dionica u Koteksu?

Koteks je tako prvo htio prebaciti na nećaka Gorana Sapunara, a kada se to izjalovilo, u igru je uskočio Tomislav Režić, Kerumov županijski vijećnik i direktor njegovog Lora produkta. Zagrebačka burza objavila je prije koji dan kako su Nevenka Bečić, direktorica Kerum d.o.o. i nećak Goran Sapunar, direktor Koteks, d.d. obavijestili o sklapanju kupoprodajnog ugovora o prijenosu 90 posto dionica Koteksa, zapravo svega s čim raspolaže Kerum d.o.o. Ugovor je sklopljen koncem travnja i nakon što kupoprodaja bude u cijelosti realizirana, Kerum više neće imati ni dionice u Koteksu.

Premda se nigdje ne navodi za koliko je Koteks promijenio vlasnika, pretpostavlja se da je riječ o nekih 6 milijuna kuna, jer se radi o 600 tisuća dionica, čija je nominalna vrijednost prije koji mjesec bila 9 kuna i nešto sitno...

Kerum sve prodaje, zbog čega?

S obzirom na aktere kupoprodaje, da se pretpostaviti da glavni cilj prodaje Koteksa nije bio novac, već nešto drugo.

Kupac Koteksa, Režićev Moj market d.o.o. osnovan je, naime, tek prije koji mjesec i teško da ima kapital potreban za preuzimanje. Režić ima tvrtku za privremeno zapošljavanje Kurdila, koja je u 2010. godini imala 50 tisuća eura dobiti. Odnedavna je postavljen za direktora Lora produkta, Kerumove tvrtke koja bi trebala realizirati onaj vizionarski plan s četiri tornja.

Izvjesno je, dakle, da Režić nema kapital potreban za kupovinu Koteksa, već se vjerojatnije radi o nekakvoj Kerumovoj operaciji sračunatoj da se do maksimuma riješi imovine. Bojimo se da ona njegova nedavno plasirana tvrdnja da će sve prodati i baviti se politikom ipak ima neki konkretniji povod...  

Pročitajte više