Blic: Vlada Srbije zbog oca nasilnika neće dopustiti da Rea bude odvedena u Hrvatsku

Foto: Blic

VLADA Srbije neće dozvoliti da troipolgodišnja Rea Matijević bude odvedena u Hrvatsku, piše beogradski dnevni list Blic. Prema njihovim tvrdnjama, vlada će odlučiti da djevojčica ostane s majkom, zato što je otac Robert Matijević prema njima bio nasilan.

Vlada Srbije neće dozvoliti da dijete bude predano u ruke oca nasilnika, piše Blic, koji tvrdi da su iz obavještajnih izvora dobili informaciju da je Robert svoju suprugu Natašu tukao čak i dok je bila trudna.

Srbijansko ministarstvo pravosuđa u slučaju Matijević za zaštitu interesa djeteta

Srbijansko ministarstvo pravosuđa uputilo je Osnovnom sudu u Valjevu dopis kojim sugerira da treba pokušati sporazumno rješenje spora u najboljem interesu djevojčice o čijem se skrbništvu u brakorazvodnoj parnici spore njezin otac Robert Matijević iz Zagreba i Nataša Matijević iz Ljiga, u središnjoj Srbiji, čiji su mještani u srijedu prosvjedovali želeći spriječiti da otac temeljem sudske odluke preuzme djevojčicu.

Nakon što su u prvom prosvjedu u ponedjeljak blokirali raskrižje na Ibarskoj magistrali, u srijedu su mještani Ljiga blokirali zgradu tamošnjeg Centra za socijalni rad kako bi spriječili predaju kćeri njihove sugrađanke Nataše Matijević ocu djevojčice Robertu, a ministarstvo pravosuđa očitovalo se mišljenjem da je u slučaju djevojčice Ree Matijević potrebno "pokušati sporazumno rješenje spora zbog zaštite najboljeg interesa djeteta", izvijestili su u četvrtak elektronički mediji u Beogradu.

Robert, hrvatski državljanin, kojega je supruga napustila zbog navodnog nasilja i prije povratka u Srbiju bila smještena u sigurnoj kući u Zagrebu, u srijedu je s predstavnicima hrvatskog veleposlanstva stigao u zgradu ljiške policije, želeći nakon konačne odluke suda preuzeti djevojčicu no do toga nije došlo jer je, prema neslužbenim saznanjima, majka s djevojčicom dan ranije napustila Ljig.

Od supruga pobjegla zbog navodnog nasilja

Ministarstvo navodi da je dalo svoje mišljenje u svojstvu središnjeg izvršnog organa za primjenu Haaške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, na koju se poziva otac Robert Matijević u sudskom procesu protiv supruge Nataše optužujući je da je otela njihovu kćer, preselivši se iz sigurne kuće u Zagrebu k roditeljima u Ljig.

Prethodno je odvjetnik Nataše Matijević uputio ministarstvu dopis u vezi s postupkom izvršenja odluke valjevskog suda po zahtjevu Roberta Matijevića za vraćanje djevojčice ocu.

Kako se navodi, imajući u vidu navode Nataše Matijević o nasilju supruga kojem je bila izložena te odluku suda u Zagrebu koji je odredio majku kao staratelja djevojčice, ministarstvo je Osnovnom sudu u Valjevu "ukazalo da je Zakonom o ovrsi i osiguranju propisano da sud prilikom provođenja ovrhe posebno mora voditi računa o potrebi da se u najvećoj mjeri zaštiti interes djeteta".

U dopisu je također istaknuto i da Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta regulira da su u svim aktivnostima koje su u vezi s djecom, od primarne važnosti interesi djeteta, bez obzira na to provode li ih javne ili privatne institucije za socijalnu zaštitu, ili pak sudovi, administrativni organi ili zakonodavna tijela.

Razvod u tijeku

Tim dopisom Ministarstvo traži od valjevskog suda da razmotri sve navedene zakonske mogućnosti čiji bi cilj bila samo dobrobit malodobne djevojčice.

Ministarstvo je također i nadležnoj sudskoj instituciji u Hrvatskoj uputilo dopis, pozivajući se na članak 7 Haaške konvencije, radi sporazumnog rješavanja ovog spora i postizanja dobrovoljnog povratka djeteta te sprječavanja daljnjih mogućih opasnosti kojima bi djevojčica mogla biti izložena.

Osnovni sud u Valjevu donio je odluku o predaji djevojčice ocu nakon što je u njegovu korist presudio pozivajući se na odredbe Haaške konvencije o otmici djece.

Prethodno je njezina majka u Zagrebu dobila starateljstvo nad djetetom, ali je u tijeku brakorazvodna parnica. Majka je prije tri godine došla iz Zagreba u Ljig, nakon vremena provedenog u sigurnoj kući u koju je smještena zbog navodnog nasilja u obitelji.

Po navodima suda u Valjevu, problem je u tome što je Nataša napustila Hrvatsku i tako spriječila oca da viđa dijete što se, po odredbama haaške konvencije, koju je ratificirala i Srbija, smatra otmicom djeteta.

Pročitajte više