Bolje pun šaržer nego pun želudac: Evo što se moglo s 15 milijuna od predizborne parade

Foto: Index

15 MILIJUNA kuna stajat će državna parada vojne moći povodom obljetnice Oluje. Tenkovi su ulašteni, odore ispeglane, vojnici su, kažu, nabrijani.

Istovremeno, teško bolesna djeca u Dječjoj bolnici Zagreb, u Klaićevoj, vjerojatno nisu toliko nabrijana, budući da su sve toplotne udare u srpnju propatila bez klima uređaja. Štoviše, i bez običnih ventilatora. Apel je nedavno putem medija uputio i dr. Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, zatraživši donacije za nabavku klima uređaja. Jedan klima uređaj stoji od oko 4000 kuna na više, pa nije teško izračunati koliko se takvih moglo kupiti za 15 milijuna kuna koliko je ulupano u vojni mimohod. Koliko bi se dječjih osmjeha moglo izmamiti tim novcem, teže je izračunati.

Tu je i dječja bolnica na Kantridi u Rijeci, u sklopu KBC-a, u kojoj su čitavi odjeli uređeni donacijama. I dalje na pojedinim odjelima prokišnjava krov, na mnogim mjestima pada fasada, a ne tako davno skupljane su donacije i za osnovne stvari poput invalidskih kolica i toplomjera. Običan digitalni toplomjer za djecu u ljekarni se može kupiti već za 15-ak kuna. 15 milijuna kuna - jako mnogo toplomjera, no država ima drugačije prioritete.

Država ne mari, ali Hrvatima je itekako stalo

Društvene mreže gotovo su zatrpane humanitarnim akcijama sličnog karaktera: majkama koje mizernom invalidninom prehranjuju svoju bolesnu djecu, čitavim obiteljima za koje se skuplja kuna po kuna kako bi im se osigurao krov nad glavom, teško bolesnim muškarcima i ženama, majkama i očevima, sinovima i kćerima... Za sve njih građani spremno doniraju novac, dok se istovremeno njihov novac troši na demonstriranje vojne moći.

Da nije bilo hrvatskih građana tko zna što bi bilo s predivnom 16-godišnjom Rebekom iz Primoštena. Hrvatski građani u rekordnom su roku skupili 80.000 dolara, koliko je bilo potrebno za njenu operaciju u SAD-u, a ona se od tamo vratila već desetak dana nakon teške, ali uspješne, operacije glave.

To je samo jedna od mnogobrojnih akcija koje su pokrenute u Hrvatskoj za bolesne sugrađane, prvenstveno djecu.

Gladna djeca i dalje su realnost ove zemlje

A spomenimo i gladnu djecu oko čega se prošle godine više puta raspravljalo. I dok je premijer poručivao da Hrvati i njihova djeca nisu gladni te govorio da "imaju pun želudac ali loše hrane", a njegova supruga da treba kupovati crni kruh i rezati ga na tanke šnite, iz školskih ustanova ali i pučke kuhinje stizale su nam drugačije slike. Tako smo krajem godine saznali da ima učitelja koji socijalno ugroženoj djeci sami plaćaju obroke u školi da ne bi bila gladna, a u pučkoj kuhinji u Zagrebu zatekli smo više djece koja se tamo hrane jer nemaju gdje niti s čim. Tom prilikom osmogodišnja Andreja nam je rekla kako bi voljela češće jeste špagete, ali da je zadovoljna hranom u pučkoj kuhinji.

A recimo, i zašto se ne bi smanjio PDV na hranu, barem osnovne namirnice?

Hrvati su već više puta pokazali da imaju veliko srce kada treba pomoći, država je već više puta pokazala da ima više sluha za veličanje same sebe, a mnogo manje za svoje građane. Vojna parada samo je još jedan nastavak iste priče.

> Potresne Indexove snimke iz pučke kuhinje

Oskari političkog licemjerja

Novaca nije bilo ni za stimuliranje najboljih među mladima. Dodjela ovogodišnje nagrade Oskar znanja tako je prvo otkazana, jer je Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) procijenila kako država jednostavno ne može namaknuti 150 tisuća kuna, koliko je potrebno za njezino održavanje.

Nakon što je javnost žestoko kritizirala potez Agencije (građani su i sami počeli skupljati sredstva za njezino održavanje), manifestacija dodjele nagrada u konačnici se ipak održala.

U srcu sezone preko 250.000 nezaposlenih

Na stranu i činjenica da je čak i u jeku turističke sezone, koja tradicionalno donosi veliku količinu sezonskih poslova te na taj način omogućavam građanima Hrvatske privremeni bijeg od svakidašnje realnosti, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutačno nezaposleno 257.994 osoba.

15 milijuna kuna svakako je novac koji je mogao učiniti razliku po pitanju održavanja i stvaranja radnih mjesta te iniciranja novih mjera za zapošljavanje. Ako ništa drugo, onda barem na simboličkoj razini. Kao što se vojnim mimohodom šalje simbolička poruka građanima o prioritetima ove Vlade, tako bi se i uprezanjem 15 milijuna kuna u borbu protiv nezaposlenosti i odlaska mladih iz zemlje također poslala poruka. Poruka o tome kako Vlada stavlja prave, svakodnevne i sveprisutne društvene probleme ispred političkog poentiranja.

Egzodus mladih?

Prema službenim srpanjskim podacima DZS-a, tijekom prošle godine iz Hrvatske je u inozemstvo odselilo 20.858 osoba. Prema neslužbenim procjenama u zadnje 4 godine zemlju je napustilo preko 90.000 ljudi. I dok oporba tvrdi kako je iz Hrvatske u 3 i pol godine otišlo čak 100.000 ljudi, iz Vlade te brojke odbacuju.

Novac utrošen na demonstraciju vojne moći mogao je biti uložen i u rješavanje ovog gorućeg problema. No, u društvu u kojemu su ratne traume još uvijek žive, čini se kako je bilo potrebnije izvući vojsku na ulice. Ako ništa drugo, bit će to pamtljiv prizor koji će mladi moći ponijeti sa sobom u inozemstvo. Već na jesen.

Pročitajte više