Bombaški napad u Siriji: 25 mrtvih, 175 ranjenih, tijela razbacana po pločniku



DVIJE eksplozije oštetile su vojne zgrade u gradu Aleppu na sjeveru Sirije pri čemu je poginulo 25 ljudi.

Osakaćena, krvava tijela i dijelovi tijela leže razbacani po pločniku ispred napadnute zgrade. Snimku je prikazala sirijska televizija koja revolt protiv Assada i dalje prikazuje kao djelo terorista financiranih iz inozemstva.

Privatna televizijska kuća Addounia prenijela je vijest o 11 mrtvih vojnika u jednoj zgradi i 6 u drugoj. Državna televizija citirala je Ministarstvo zdravstva prema čijim je podatcima u eksplozijama smrtno stradalo 25, a ranjeno je 175 ljudi.

Na državnoj televiziji pokazivali leševe

Dopisnica sirijske televizije u javljanju uživo otkrivala je pokrivene leševe razbacane po ulici. Ispričala se zbog prikazivanja snimki, ali objasnila je da žele pokazati "terorizam protiv kojeg se bore". Izvjestiteljica je prenijela kako ima i stradale djece, pokazavši pritom samo jedan skejt, prenosi Reuters. Betonski zid koji okružuje jednu od zgrada uništen je, a prozori na zgradi su se od eksplozije razletjeli.

Aleppo je trgovački centar Sirije, a nalazi se na sjevernoj granici s Turskom. Dosad je taj grad uglavnom bio pošteđen krvoprolića.

Narodni ustanak postao građanski rat


Za napade u drugom najvećem sirijskom gradu nitko nije preuzeo odgovornost. Napad na vojne zgrade uslijedio je nakon sve snažnijih napada vojske na prosvjednike, čiji pokret je krenuo kao narodni ustanak, a pretvorio se u građanski rat.

Na drugoj fronti, u Homsu, vojska i dalje sporadično napada pobunjenike. Aktivisti se boje velikog napada na rezidencijalnu četvrt Homsa koja je postala simbol sirijskog ustanka protiv Assada. Bolnice i bolnički centri krcati su žrtava, a zalihe hrane i lijekova su pri kraju.

Ministri vanjskih poslova Arapske lige koji su prošlog mjeseca prekinuli monitoring zbog nasilja  planiraju predložiti UN-u zajedničku misiju u Siriji. Sljedeći sastanak Arapske lige zakazan je u nedjelju u Kairu.

U međuvremenu, EU se pridružila pozivima međunarodne zajednice Rusiji da ipak podrže UN-ovu rezoluciju o Siriji.

Pročitajte više