Borci protiv kriminala i zviždači pisali Josipoviću: Gdje je vaša pravednost? Oduzmite Bajiću odlikovanja

Foto: Hina

OTVORENO pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, kojim se traži oduzimanje odlikovanja donedavnom glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, potpisali su Darko Petričić, članovi riječkog Pokreta otpora, Ante Belak, dugogodišnji načelnik splitske krim policije, Vesna Balenović i drugi.

Pismo prenosimo u cijelosti

Poštovani predsjedniče Josipović,

Sve nas, borce protiv kriminala, mita i korupcije, članove udruga za zaštitu ljudskih prava, zviždače, žrtve hrvatskog pravosuđa i korumpiranih državnih institucija šokirala je vijest da ste Vi, kao predsjednik Republike Hrvatske, odlikovali bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Vjerojatno ste Vi, gospodine predsjedniče, bili potpuno krivo informirani od strane Vaših savjetnika i onih ljudi iz Vašeg Ureda koji su predlagali osobe za odlikovanja, jer ne vjerujemo da bi danas bilo koja normalna osoba iz Hrvatske mogla dati bilo kakvo odlikovanje i priznanje čovjeku koji je dozvolio ovakvu eskalaciju kriminala u Hrvatskoj.

Pravosuđe u Hrvatskoj je plemenska udruga u kojem kadrovska politika funkcionira na principu poltronizma, nepotizma i favorizma

Gospodine predsjedniče, bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dodijelili ste sredinom ove godine odlikovanje za osobite višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, iako bi trebali biti svjesni da je RH upravo za vrijeme Bajićeva mandata dosegla samo dno po pitanju povjerenja građana u pravosudne institucije. Korupcija u pravosuđu poprimila je alarmantne razmjere - bilo zbog dugotrajnosti postupaka; bilo zbog neprofesionalnog i pristranog suđenja; bilo zbog umreženosti politike, sudaca i odvjetnika koja omogućava da pobjeđuju krivi, a kažnjavaju se pravedni. Danas je pravosuđe u Hrvatskoj plemenska udruga u kojem kadrovska politika funkcionira na principu poltronizma, nepotizma i favorizma.

Upravo je Mladen Bajić najviše napravio kako bi vrijedni i pošteni građani Hrvatske, potpuno izgubili nadu i vjeru da će najveći hrvatski lopovi i kriminalci odgovarati za svoja nedjela. O povratu opljačkane i otete imovine, s ovakvim pravosuđem, mogu samo sanjati. Svima su poznate metode rada Mladena Bajića, a poznato je i kako je zataškavao najveće financijske afere i njihove kreatore, ali je zato nemilosrdno napadao islužene i potrošene političare koji bi izgubili podršku političke mafiokracije čiji su donedavno bili članovi. Za svaku svoju akciju, od kojih je većina neslavno završila, osigurao bi si medijsku promociju i sam kršeći zakone o tajnosti postupaka. No, s obzirom na dodijeljeno priznanje, o tome Vi sigurno ništa ne znate. Na Vašu žalost, morali ste znati!

I vi ste se, predsjedniče, zalagali za "novu pravednost"

Sigurno ste zaboravili i da ste se Vi osobno svojevremeno zalagali za „novu pravednost“. Zalagali ste se da se pretvorba i privatizacija proglasi ratnim zločinom, a da za ratni zločin nema zastare. Danas, nadamo se, pred kraj Vašeg mandata, u Hrvatskoj ne postoji ni nova ni stara, niti bilo kakva druga pravednost, a privatizacijski i ratni profiteri spavaju jednako mirno kao u za vrijeme dok Vi niste postali predsjednik Republike. Tome hrvatski građani najviše mogu zahvaliti Vama kao i odlikovanom Mladenu Bajiću.

Ne bi htjeli da se ovo otvoreno pismo protumači kao predizborni napad na Vas u korist Vaše protukandidatkinje, jer je vrlo teško nadmašiti HDZ u pljački Hrvatske, ali Vam zamjeramo što se niste odlučnije zauzeli da se ti pljačkaši primjereno kazne i da im se oduzme sva nelegalno stečena imovina. Ovom prilikom ne želimo se baviti Vašim poduzetničkim aktivnostima, ni prošlošću Vas i Vašeg oca, kao i ni Vašom zaštitom političkih profitera, ali Vam zamjeramo potpuno deplasirano odlikovanje Mladena Bajića. Između ostalog, Mladen Bajić odgovoran je za pravosudnu blamažu vezanu uz nezakonito zatvaranje i mučenje srpskih civila u splitskoj Lori, za vrijeme rata, pod optužbom da su teroristi, zbog čega je Hrvatska izgubila više milijuna kuna za isplatu odštete nepravedno zatvaranim i mučenim civilima i njihovim obiteljima. O tome ste, gospodine predsjedniče i osobno informirani, o čemu posjedujemo i dokaz kojeg Vam ponovo prilažemo (Dokumenti: Bajića umjesto Gotovine u Haag – Kaznena prijava protiv Mladena Bajića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju; Zagreb, rujan 2010. godine). Isto tako, nisu procesuirani niti sankcionirani ni počinitelji brojnih ratnih zločina nad hrvatskim građanima od strane srpskog agresora za vrijeme Domovinskog rata.

Još jednom ističemo, kako se nadamo da je Vaše odlikovanje koje ste uručili Bajiću, rezultat Vaše dezinformiranosti, neupućenosti i potpunog političkog sljepila, jer ukoliko nije tako, bojimo se da ćete i Vi kao i Vaš laureat jednog dana odgovarati za patronat najvećih hrvatskih kriminalaca. To nije nikakva prijetnja, to je činjenica.

Bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić od Vas je primio odlikovanje kneza Branimira s ogrlicom, kao priznanje za borbu protiv korupcije. Mislimo da jedino ispravno priznanje koje je Mladen Bajić trebao primiti, okruglo odlikovanje u obliku čelične narukvice koja se skida ključem pravosudnog policajca, nakon odlaska na odsluženje kazne zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zbog toga što su građani zbog njega potpuno izgubili vjeru u pravosuđe, policiju, vlade i bolju budućnost!

Temeljem svega navedenog u ovom otvorenom pismu, a u ime preko 90 posto građana koji tvrde da je Hrvatska korumpirana zemlja, zahtijevamo da u najkraćem roku pokrenete postupak za oduzimanje priznanja od Mladena Bajića kojeg ste mu Vi uručili. Oduzimanjem odlikovanja pokazali bi poštenim ljudima da se isplati boriti se za pravdu i pravednost, a kriminalce bi obeshrabrili u njihovim prljavim rabotama koje štete Državi i građanima RH.

Pročitajte više