Bošnjaci u St. Louisu: "Došli smo ovdje tražeći slobodu od Srba, a sada nas ubijaju crnci"

Screenshot: YouTube/NBC

BOŠNJAČKA zajednica u američkom gradu St. Louisu ogorčena je ubojstvom useljenika Zemira Begića kojeg su u nedjelju čekićima zatukla petorica tinejdžera, javljaju američki mediji.

Dvojica mladića, starih 15 i 16 godina, uhićena su odmah u nedjelju, a treći, sedamnaestogodišnjak, u ponedjeljak se policiji predao sam. Napadača je bilo pet i policija traga za preostalom dvojicom.

Begić (32), koji u SAD-u živi od 1996., napadnut u jedan sat iza ponoći u četvrti Bevo Hill. Skupina tinejdžera prišla je njegovom automobilu i počela ga razbijati čekićima. Kad je Zebić izašao van i suprostavio im se napali su i njega. Izudaran je po glavi, licu i abdomenu. Preminuo je u obližnjoj sveučilišnoj bolnici.

> Tinejdžeri ga zatukli čekićima: Prosvjedi u St. Louisu nakon brutalnog ubojstva muškarca iz Bosne


Ogorčeni napadom, pedesetak Bošnjaka okupilo se i blokiralo promet u dvije ulice u St. Louisu. Optužuju mjesne Afroamerikance za napade. "Došli smo ovdje tražeći slobodu od Srba, a sada nas ubijaju crnci", rekao je mjesnom radiju jedan od prosvjednika.

Policija je priopćila da napadači jesu Afroamerikanci, ali da izgred nije rasno motiviran nego se radi o bezumnom i nasumičnom nasilju. "Nema naznaka da je gospodin bio meta jer je Bošnjak. Nema naznaka da su se poznavali", rekao je šef policije u St. Louisu Sam Dotson.

Iako napad nema veze sa situacijom u obližnjem Fergusonu, gdje je policijsko ubojstvo crnog tinejdžera izazvalo masovne nerede, cijelo je područje u visokoj napetosti.

Pročitajte više