Bozanić: Na pedofilski slučaj bi reagirao bez zatezanja i zataškavanja

ZAGREBAČKI nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, kazao je danas da u slučaju pojave novih prijava pedofilskih slučajeva bi napravio ono što se od njega i traži te da treba "odmah reagirati, bez ikakvih zatezanja i zataškavanja".

"To je pitanje koje nije ugodno, koje je bolno, ali je činjenično", odgovorio je Bozanić u intervju na Hrvatskom katoličkom radiju na pitanje o pedofilskim skandalima koji potresaju Katoličku crkvu.

"Zahvaljujem medijima što pomažu Crkvi da se oslobodi tog pritiska"

"Ali ja sasvim odgovorno, kao nadbiskup, tvrdim da tu mediji, osobito mislim na katoličke medije, trebaju biti u službi istine i da su mediji ti koji mogu pomoći Crkvi, ako se takav slučaj dogodi, da odgovorni u Crkvi pravilno postupe prema takvom slučaju. Osobito je važno u Crkvi gajiti taj proces unutarnjeg čišćenja, oslobađanja i opreznosti, ako se radi o nekom slučaju", kazao je Bozanić te upozorio da pedofilije nema samo u Crkvi.


"Nije to vlastito samo Crkvi, to je prisutno u čitavom društvu i ja bih želio, i tu zahvaljujem medijima ukoliko pomažu Crkvi, svjesno ili nesvjesno, da se Crkva što prije tog pritiska oslobodi, kako bi mogla biti u službi društvu, da bi se i društvo na svim područjima moglo toga oslobađati", kazao je Bozanić.

"Kad netko samo migne iz Bruxellesa, ovdje će ga se odmah poslušati"

Kritizirao je i činjenicu što nova vlast želi Zakon o potpomognutoj oplodnji "na brzinu" progurati u Saboru, "bez potrebe da o tome odgovorni povedu javnu raspravu s građanima". "Kod nas je stalno prisutan fenomen podaničkog mentaliteta, o tome sam već svojevremeno govorio, a to znači da, ako netko samo migne iz Bruxellesa, ovdje će ga se odmah poslušati", rekao je Bozanić i dodao da "nismo isto tako otvoreni da čujemo što to narod želi".

"Kad je u pitanju početak ili kraj ljudskog života ili obitelj, to nisu pitanja koja treba na brzinu rješavati, to je nešto što se treba sa svom odgovornošću regulirati i zakonski. Ali to treba učinit tako da se s jedne strane poštuju i tradicija i osjećaji vjernika i građana te da se gleda na budućnost naroda, jer dirajući u život i obitelj, dira se u bit jednoga naroda", zaključio je Bozanić.

Pročitajte više