Branitelji i borci zajedno proslavili Dan antifašističke borbe u Splitu

Foto:split.info

BRANITELJSKE udruge Grada Splita danas su zajedno s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca polaganjem vijenaca i svečanošću u Muzeju grada obilježili Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

"Za mene osobno je ovo veliki dan. Ne samo kao dan kojim obilježavamo antifašizam kao najveću tekovinu ljudske civilizacije, već kao jedan dan koji je, po meni, prekretnica i označava definitivno zbližavanje i zajedništvo nas svih građana Hrvatske. Tu smo bili svi zajedno, po dogovoru, položili vijence. Svi su nešto rekli. I branitelji i antifašisti. Svi dalje moramo zajedno gledati u budućnost i izgraditi naše društvo, te zaboraviti podjele, nesporazume, mržnje iz povijesti i prošlosti", rekao je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat izjavio je kako su antifašisti uvijek i s jednakim pijetetom odavali počast i borcima NOB-a, ali i braniteljima koji su poginuli u Domovinskom ratu.

"Ta mladost koja je odlazila u Domovinski rat bila je vođena istim idealima kao i ona mladost koja je išla 1941. godine u NOB. Smatramo kako je krajnje vrijeme da se prestanemo dijeliti. Naša budućnost se ne može graditi na povijesnim podjelama. Moramo prestati s tendencioznim prekopavanjima jama. Moramo prestati brojiti krvna zrnca i moramo prestati voditi računa o strankama i partijama kada je u pitanju sloboda", ustvrdio je Milat.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe se održalo u organizaciji Grada Splita i Udruge antifašista i antifašističkih boraca.

Počelo je jutros polaganjem vijenaca na splitskom gradskom groblju Lovrincu na Kosturnici, ispred Središnjeg križa te ispred spomen ploče poginulim Bošnjacima-muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu.

Cvijeće je položeno i u Ulici Domovinskog rata ispred Spomenika zatvaranim, prognanim, mučenim i strijeljanim tijekom Drugog svjetskog rata, a svečanost je nastavljena u Muzeju grada Splita.

Pročitajte više