Brasseur: Hrvatska je primjer drugim zemljama jugoistočne Europe

Screenshot: YouTube

ANNE BRASSEUR, predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe boravi u trodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, tijekom kojega će se sastati s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Danas će održati zajednički sastanak s voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u PSVE-u Gvozdenom Srećkom Flegom i članovima Izaslanstva, te s predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom, predsjednikom Odbora za pravosuđe Josipom Kregarom i predsjednicom Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović. Brasseur će se u petak obratiti i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Ogroman napredak u izvršavanju obveza

Hrvatska je postigla ogroman napredak u pogledu izvršavanja svojih obveza prema Vijeću Europe, ali još nije ratificirala dvije konvencije i to sada treba biti prioritet, ocijenila je u četvrtak u Zagrebu Brasseur nakon sastanka s predsjednikom Sabora Lekom.

"Demokracija je trajni proces i što se tiče VE-a dvije važne konvencije Hrvatska još nije ratificirala: revidiranu Socijalnu povelju i Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama", rekla je Brasseur u izjavi za novinare.

"Složili smo se da to sada treba biti prioritet, vaša je zemlja potpisala, ali nije ratificirala. Treba učiniti sve da se to ratificira", istaknula je.

Leko je rekao novinarima kako nema razloga da Hrvatska ne ratificira spomenute konvencije te istaknuo kako na tome treba početi raditi.


"Složili smo se da postoji potreba da se ubrza proces ratifikacije konvencija i ja ne vidim nijedan suštinski razlog zašto nismo ratificirali i jednu i drugu konvenciju", kazao je.

S obzirom da te dvije konvencije iziskuju promjene niza zakona Brasseur je predložila da Hrvatski sabor i vlada osnuju koordinacijsko tijelo koje bi pripremilo potrebne izmjene i omogućilo ratifikaciju.

Potreban stalni rad na razvoju demokracije

U razgovoru Leke i Brasseur istaknuta je potreba stalnog rada na razvoju demokracije, ljudskih prava i sloboda, borbe protiv korupcije, svih oblika nasilja i govora mržnje.

"Nastavit ćemo izgradnju institucija i demokratskih standarda, usvajajući daljnje preporuke Vijeća Europe i tijela kao što je Venecijanska komisija", rekao je Leko, istaknuvši neizmjernu pomoć koju je Vijeće Europe pružilo Hrvatskoj u izgradnji demokratske države i društva.

Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za mir i stabilnost, za demokratsko i mirno rješenje sukoba u Ukrajini te za pružanje perspektive članstva u Europskoj uniji svim zemljama jugoistočne Europe.

Brasseur će nakon Hrvatske posjetiti Srbiju i BiH jer smatra da je regija jugoistočne Europe važna, a istaknula je i važnost uloge RH u regiji.

"Hrvatska predstavlja primjer za druge zemlje jugoistočne Europe, ali to vam ujedno daje i posebnu odgovornost", kazala je.

Dotakla se i situacije u Ukrajini rekavši da se rješenje može naći "samo kroz dijalog i parlamentarnu diplomaciju. Nasilje nikada ne može biti rješenje u Ukrajini."

Pročitajte više