Brazilski institut napravio "Kartu ubojstava": Honduras je najkrvaviji, ima i Hrvatske

Screenshot: Homicide Monitor

INTERAKTIVNA Karta ubojstava koju je napravio brazilski Igarape institut vjerojatno je jedna od najobuhvatnijih javno dostupnih baza podataka koja pokazuje stopu ubojstava u zemljama diljem svijeta i iz koje se može vidjeti da je mogućnost nasilne smrti u nekim državama veća nego u ostalima, piše Daily Mail.

"Bolja analiza raširenosti ubojstava po svijetu nam može pomoći u provođenju mjera prevencije i smanjenja nasilja", poručili su iz instituta.

Korisnici tako mogu na 3D globusu jednostavno kliknuti na zemlju koja ih zanima i provjeriti stopu ubojstava te je usporediti s ostalim zemljama. Prikazane informacije odnose se na broj ubojstava kao i statističke podatke vezane uz spol, dob i najčešće korištena oružja.

Prema toj karti, najviše ubojstava na svijetu zabilježeno je u Hondurasu gdje se u 2012. godini dogodilo 7,172 ubojstva što je stopa od 85,5 na 100 tisuća ljudi. Gotovo polovica žrtava, od koji su većina bili muškarci, imali su između 15 i 29 godina. 83 posto tih ubojstava počinjeno je vatrenim oružjem, a većina ih se povezuje s trgovinom drogama.

Druga zemlja po broju ubojstava prema ovoj karti je Venezuela gdje stopa ubojstava iznosi 53,7 na 100 tisuća ljudi.

Što se Hrvatske tiče, 2012. godine u našoj je državi zabilježeno 51 ubojstvo, a stopa iznosi 1,2 na 100 tisuća ljudi. Vatreno oružje korišteno je u 31 posto slučajeva, a 64,7 posto žrtava bili su muškarci.

Pročitajte više