Britanci kod Škotske zaustavili ruski teretni brod: Prevozio "oružje i vojne helikoptere" u Siriju

BRITANSKE sigurnosne službe izvršile su pritisak na lučku osiguravajuću kompaniju The Standard Club koja je danas poništila papire ruskom teretnom brodu MV Alaedu, koji je kod obale Škotske zaustavljen na inzistiranje britanske vlade. Razlog zaustavljanju bile su tvrdnje da se na teretnjaku nalazi nekoliko vojnih helikoptera i raketa, namijenjenih Siriji, javlja BBC. Nakon što mu je ukinuto osiguranje, brod je bio prisiljen vratiti se u Rusiju, jer prema zakonu ne smije ploviti bez odgovarajuće papirologije.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države već su ranije izrazile zabrinutost zbog isporuke oružje Siriji od strane Rusije. "Naše zemlje čvrsto surađuju kako bi osigurale zaustavljanje nasilja u Siriji te spriječile bilo kakvu podršku tamošnjem režimu od strane ostalih zemalja", priopćili su dužnosnici Velika Britanije i SAD-a.

Osiguravajuća kompanija The Standard Club u priopćenju je potvrdila da je brodu oduzela papire zbog sumnje da se na njemu nalazila velika količina oružja te ruskih vojnih helikoptera, namijenjenih sirijskom režimu. Ipak, tvrde kako se na taj potez nisu odlučili jer im je tako naredila britanska vlada, već zato jer je posada broda prekršila "interna pravila" kluba.

Pročitajte više