Britanski europarlamentarac: Hrvatska se obvezala na ulazak u eurozonu



"TKO BI u ovom trenutku želio ući u Europsku uniju?", zapitao se Daniel Hannan, britanski europarlamentarac, član Konzervativne stranke, novinar i pisac u tekstu za Daily Telegraph.

Ponudio je Hannan odmah i odgovor na svoje pitanje iz naslova: "Hrvati, očito. Barem njih dvije trećine, na odazivu od 42 posto". Hannan je jedan od glasnijih euroskeptika, koji za sebe kaže da voli Europu, ali vjeruje da Europska unija svoje građane čini siromašnijima, manje demokratskima i manje slobodnima.

Hrvatska se obvezala na ulazak u eurozonu?

"Nisam siguran da bih prihvatio ovakve uvjete. Između ostalog, Hrvatske se obvezala da će se pridružiti eurozoni. Ali to nije ovisilo o meni. To i jeste svrha referenduma, a ja sam uvijek govorio da poštujem volju naroda. Sada ću dati sve od sebe da proces pridruženja bude otvoren i pravedan", obećava Hannan.

Britanski europarlamentarac u tekstu je citirao i svog neimenovanog proeuropski nastrojenog prijatelja iz Hrvatske: "Jasno nam je u čemu je problem s Bruxellesom. Da živimo u nekoj drugoj državi, bili bi euroskeptici. Ali moraš shvatiti da u Hrvatskoj, ako si protiv EU, ili si komunistički nostalgičar ili podržavaš ratne zločine".

EU nije bijeg od korupcije

Međutim, ono što Hannan, prema svojim riječima, ne razumije je veliki broj "mladih i idealistički nastrojenih Hrvata" koji tvrde da su EU izabrali zato što im je dosta korupcije. "Gdje da im uopće počnem odgovarati na to?", cinično će Hannan, koji smatra da je europska korupcijska hobotnica puno razgranatija od hrvatske.

Hannan je uvjeren da je gospodarska situacija u Hrvatskoj uvelike uvjetovala rezultat referenduma. Podsjeća da je i Velika Britanija u EU ušla u trenutku ogromne inflacije, učestalih prosvjeda i štrajkova radnika, rastućih cijena i velike nezaposlenosti. Za uspjeh referenduma o pristupanju EU, smatra Hannan, ključni je faktor prisutnost nacionalnog pesimizma.

Pročitajte više