Burna noć na ulicama Španjolske: Deseci tisuća radnika prosvjedovali protiv strogih mjera štednje

DESECI tisuća zaposlenih u javnim službama i članovi sindikalnih organizacija prosvjedovali su sinoć u više od 80 španjolskih gradova protiv strogih mjera štednje koje je usvojila tamošnja vlada. Naime, vladajuća konzervativna Narodna stranka iskoristila je većinu u parlamentu da bi usvojila izuzetno nepopularne mjere, koje uključuju povećanje poreza i smanjenje plaća zaposlenima u javnom sektoru.

Najviše prosvjednika okupilo se u glavnom gradu Madridu, gdje su tisuće zaposlenih marširali ulicama s crnim traka, kao znak žalosti, i transparentima s natpisima poput "Ne smanjenju plaća" i "Uništili ste nas".



Ministri eurozone na telekonferenciji o španjolskim bankama


Prosvjed je prethodio današnjem sastanku, točnije telekonferenciji ministara financija eurozone, na kojoj bi se trebale dogovoriti pojedinosti oko planu za pomoć španjolskim bankama.

Ministri financija eurozone trebali bi finalizirati plan pomoći španjolskim bankama tako što će se dogovoriti o oblicima tog plana i koncem srpnja omogućiti deblokadu 30 milijarda eura koji će se držati u pričuvi u slučaju hitne dokapitalizacije na ljeto.

Eurozona će postaviti stroge uvjete prije negoli posudi novac španjolskim bankama. Dokument koji služi kao radna podloga postavlja 32 uvjeta, među kojima je pojačani nadzor Europske komisije i Europske središnje banke nad španjolskim bankama.

Pročitajte više