Čačić: Dok se ne uvede mogućnost otkaza u javnom sektoru Hrvatska će nastaviti propadati

Foto: FAH

RADIMIR ČAČIĆ sinoć je na tribini Narodne stranke - reformista u Karlovcu kazao kako je vrijeme da javni sektor preuzme svoj dio tereta krize, i to u vidu gubitka radnih mjesta, prenosi Lider.

Čačić je pohvalio mjeru Vlade o otpisu dugova najugroženijima, ističući pritom kako bitnije i teže reforme još predstoje. Kao primjer, šef reformista je naveo uvođenje kriterija mjerljivosti i mogućnosti gubitka radnog mjesta ako se ne posao ne radi kako treba u javnoj upravi, pravosuđu ili u državnim tvrtkama.

Dok se ta odluka ne donese, kaže Čačić, hrvatsko društvo i dalje će propadati, neovisno na kretanje BDP-a.

Vlada podbacila u iskorištavanju europskih sredstava

Dodao je i kako je ova Vlada podbacila u iskorištavanju europskih fondova. Istaknuo je kako dosad nije postojala ni mogućnost provjere učinkovitosti lokalne politike na tom planu.

"Međutim, to sada više nije istina, jer je država potpisala odluku kojom će se do svibnja ove godine jedinice lokalne samouprave imati priliku pokazati koliku su one sposobne privući europski novac. Gotovo sam siguran da će ti rezultati biti još gori nego na nacionalnoj razini. Čest alibi za neizlazak na natječaje za EU fondove bio je da se od općina i gradova traži 15 do 40 posto udjela u tim projektima, što oni nemaju. A to nije istina i to po dvije osnove.

Prvo, jedinice lokalne samouprave s manje od 10 tisuća stanovnika imaju 100-postotno financiranje preko EU fonda za ruralni razvoj. Drugo, prihvaćen je prijedlog Reformista da se formira poseban fond za garancije da će Vlada pratiti projekte koje općine ili županije dobiju u EU natječajima. Naš prijedlog bio je 400 milijuna u tom fondu, a Vlada je osigurala 140 milijuna kuna. Bit ću iskreno zadovoljan ako naša lokalna uprava napravi toliko projekata da potroši i tih 140 milijuna kuna garancija", smatra Čačić.

Podrška eksploataciji nafte i plina u Jadranu


Osvrćući se na eksploataciju nafte i plina u Jadranu, rekao je kako je već i samo istraživanje poticajno za gospodarske aktivnosti. Naglasio je da Italija ima 20 puta više bušotina od Hrvatska u istome moru, pa da stoga argumente zelenih smatra neosnovanima.

Dotičući se Plomina C, kazao je kako je jasno da je Plomin C nužno dugotrajno rješenje balansa elektroenergetskog sustava i bilance. Dodao je da je to što Plomin C, kao investicija od preko milijardu eura, već nije u realizaciji veliki promašaj ove Vlade.

Čačić je naglasio i kako se javnosti uporno ne govori da će završetkom Plomina C stupanj onečišćenja zraka na tom području biti upola manji nego sada, zbog primjene rigoroznih ekoloških standarda.

 

Pročitajte više