Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo pokreće novi projekt

Foto: PR

CENTAR za demokraciju i pravo Miko Tripalo utemeljen je 2. VII. 2003. u Zagrebu kao neprofitabilna, nestranačka i nevladina udruga. Centar Miko Tripalo je udruga civilnog društva.

Udruga je osnovana radi ostvarivanja vladavine prava, promicanja europskih demokratskih ideja, vrijednosti i kriterija te potpore europskoj integraciji i sudjelovanju Hrvatske u Europskoj uniji, slijedeći u tome ideje i vrijednosti za koje se svojim životom i djelom zalagao Miko Tripalo.

Taj cilj Centar i njegovi članovi ostvaruju poticanjem dijaloga, podizanjem svijesti te predlaganjem promjena ponajprije na području političkog i pravnog sustava i socijalne države.

U svom radu Centar Miko Tripalo nastoji akademskim i primijenjenim metodama istraživanja i dijalogom u javnom okruženju postići kvalitetna, konsenzusom dobivena, rješenja javnih politika i potaknuti reforme u interesu demokratske budućnosti Hrvatske. Rad Centra usmjeren je ne samo na predlaganje reformskih programa, već i prema poticanju reformi samog procesa donošenja javnih politika u Hrvatskoj, kako bi on postao efikasniji, transparentniji, podložniji kontroli i participativniji.
Okosnica tih nastojanja Centra su predlaganje platformi, koje se temelje na rezultatima istraživanja javnih politika, stimuliranje dijaloga u procesima donošenja javnih politika te poticanje trajne uloge organizacija civilnog društva, sudionica u tim procesima.

Centar za demokraciju i pravo nazvan je po Miki Tripalu, ustrajnom zagovorniku i protagonistu razvoja demokratskih institucija. Za njega politika nije bila samo umijeće vladanja nego odgovoran javni posao, skrb za opće dobro, zauzimanje za prava i interese onih u ime kojih se vodi. Utemeljenjem Centra s njegovim imenom, Hrvatska je dobila instituciju koja će slijediti ideju na kojoj je Tripalo temeljio svoj politički i publicistički rad, zbog koje je ušao u politiku i kojoj je ostao privržen cijeloga života; ideju o boljoj Hrvatskoj, modernoj, socijalnoj, pravnoj i demokratskoj državi te ravnopravnoj članici europske zajednice država.


Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo  pokreće projekt: Demokratsko političko odlučivanje u kontekstu odlučivanja na europskoj razini. Centar bi kroz projekt provodio izobrazbu šire javnosti i udruga civilnog društva (ponajviše onih koje djeluju na lokalnoj razini) o mogućnostima koje se građanima pružaju u kontroliranju i usmjeravanju procesa odlučivanja na europskoj razini – koncentrirajući se na institut europske građanske inicijative. Konačan cilj projekta bio bi na jednom mjestu okupiti relevantne stručnjake koji mogu dati smjernice o tome kako osigurati da se zadrži veza između suverenosti koja leži u svakom hrvatskom građaninu i odluke koja se donosi u europskim institucijama kako bi se očuvala i ojačala demokratičnost čitavog procesa i legitimiralo članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Informacije o projektu pogledajte na linku: http://www.givengain.com/cause/3597/projects/15207/ .

 

Pročitajte više