Cerar uvjerljivo najpopularniji u Sloveniji, no vladu podupire samo 27 posto birača

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar uvjerljivo je najpopularniji domaći političar, ali njegovu vladu, formiranu prije desetak dana, na početku mandata podržava manje od trećine birača, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja, koje je na 700 ispitanika prošlog tjedna za televizijsku postaju POP-TV i ljubljanski dnevni list "Dnevnik" provela agencija Ninamedia, Cerar je po popularnosti pretekao do sada vodećeg Boruta Pahora, predsjednika države, no popularnost njegove vlade na samom je početku njena mandata vrlo niska. Vladu neuspješnom ocjenjuje 64 posto, a uspješnom 27,4 posto sudionika ankete. Cerar je biračima, koji su mu na srpanjskim izborima dali 35 posto glasova, obećao postupni izlazak iz krize, ali je upozorio da će na početku biti potrebna odricanja i politika štednje.

Da se sada održe novi parlamentarni izbori Cerarova bi stranka osvojila 23 posto glasova, ali bi opet dobila najviše mandata u parlamentu, dok bi na drugom mjestu s 12 posto bila Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše. To je ujedno i najlošiji rejting te stranke od 2003. godine, u ispitivanjima te agencije. Janša je prema anketi na dnu ljestvice popularnosti, nakon što je prije tri mjeseca upućen u zatvor na koji je osuđen zbog korupcijskog slučaja Patria.

S druge strane, anketa je pokazala napredak Socijalnih demokrata (SD) i Udružene ljevice (ZL) pa bi te stranke u slučaju novih izbora udvostručile rezultat koji su postigle na parlamentarnim izborima u srpnju.

Slovenija: Cerar ne očekuje destabilizaciju stranke


Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da ne očekuje destabilizaciju svoje stranke nakon što ju je napustio jedan od njenih osnivača, nezadovoljan nekim Cerarovim kadrovskim potezima.

"Stranka normalno djeluje, nema nikakve krize", kazao je Cerar novinarima u Ljubljani, prilikom završne kampanje svoje stranke za mjesto gradonačelnika Ljubljane na lokalnim izborima u nedjelju, komentirajući neke potrese u stranci.

Sveučilišni profesor kriminalistike Bojan Dobovšek, jedan od osnivača Cerarove stranke i zastupnik u parlamentu, spominjao se i kao mogući ministar unutarnjih poslova, a u ponedjeljak je dao ostavku na članstvo u stranci, nezadovoljan sastavom vlade na nekim ključnim položajima.

Stranka se već odrekla vrijednosti koje je zastupala na izborima, kazao je Dobovšek koji smatra da kadrovski sastav vlade u nekim resorima ne jamči da će se ona boriti protiv klijentelizma i korupcije, kako je na izborima obećala biračima.

"Žao mi je što nas je Dobovšek napustio, no vjerujem da ćemo i dalje surađivati. Stranka djeluje normalno, ni u čemu se ne odmičemo od vrijednosti koje zastupamo", kazao je Cerar, dodavši da turbulencije postoje u svakoj stranci i da to nije ništa neuobičajeno.

Cerar u zadnjem trenu stavio Gjerkeš Žnidar na mjesto ministrice MUP-a


Slovenski mediji navode da je odluku Dobovšeka o napuštanju stranke ubrzalo to što se Stranka Mire Cerara (SMC) nije pravodobno distancirala od člana svog izvršnog odbora i državnog tajnika u ministarstvu okoliša Jure Lebena. Mediji su otkrili da se je Leben u službenim dokumentima potpisivao kao magistar iako mu je titula "master of arts" koju je stekao u Engleskoj u Sloveniji priznata kao završen visokoškolski studij po Bolonjskom programu, a ne stupanj magistra znanosti.

Dobovšek je sve do nedavnog imenovanja vlade važio kao glavni Cerarov kandidat za ministra unutarnjih poslova. No, premijer se u zadnjem trenutku odlučio taj resor povjeriti ranije malo poznatoj odvjetnici Vesni Gjerkeš Žnidar. Taj je premijerov potez Dobovšek komentirao riječima da se zbog ministarskog položaja osobno nije želio odreći svojih i strankinih načela - borbe protiv korupcije i klijentelizma. Osim toga, Dobovšek nije bio zadovoljan ni imenovanjem Milojke Kolar, nekadašnje državne tajnice u ministarstvu financija, za novu ministricu zdravstva, s obzirom na ocjene kako je upravo zdravstvo sustav koji treba očistiti od koruptivnih pojava i dosadašnje klijentelističke prakse. Dobovšek je kritizirao i Aleksandra Kešeljevića, pisca strankina financijskog programa, koji se ranije spominjao kao mogući ministar financija, navodeći da je Kešeljević radio kao konzultant u nekim sumnjivim poslovnim operacijama, kada su slovenska poduzeća preuzimali "tajkuni".

 

Pročitajte više