"Čestitka" HZZO-a povodom Svjetskog dana dijabetesa: Nove uštede preko pacijenata

Foto: Index

ZAGREBAČKO dijabetičko društvo (ZDD) upozorava da su se oboljeli našli na bezobzirnom udaru HZZO-a. Ovoga puta novi prijedlog HZZO-a usmjeren je na osobe oboljele od dijabetesa kojim se predlaže uvođenje astronomskih mjesečnih doplata za pacijente u iznosu od oko 450 kn mjesečno za terapiju GLP-1 injekcijama.

Dijabetes tipa 2 je uglavnom prisutan kod starijih osoba, a određenom, iako manjem broju pacijenata, GLP-1 injekcije pomažu u smanjenju težine, kontroli šećera, sniženju srčanožilnog rizika i poboljšanju lipidnog profila.

Najava nadoplate objavljena je na stranicama HZZO-a uoči Svjetskog dana dijabetesa, pa je iz Društva smatraju prigodnom ''HZZO-vom čestitkom''.

Upravo povodom Svjetskog dana dijabetesa, udruge uporno pokušavaju ukazati na dijabetes kao rastući javno zdravstveni i ekonomski problem, koji je potrebno adresirati u području prevencije i očuvanja zdravlja oboljelih. Bez ulaganja u prevenciju, dijabetičari će snositi teške posljedice kao što su amputacije, gubitak vida ili rada bubrega.

Usporedba injekcija s jeftinim tabletama

Usvajanjem ovog prijedloga otvara se Pandorina kutija za mijenjanje kompletnog koncepta pružanja lijekova potrebnih bez njihovog značajnog financijskog sudjelovanja. Naime, do iznosa nadoplate od oko 450 kuna došlo se tako da se cijena ove injekcije usporedila s vrlo jeftinim tabletama, a namjera je da se razlika naplati iz džepa pacijenata, kažu iz ZDD-a.

Uvođenjem prakse da se kvalitetniji i skuplji lijekovi uspoređuju sa znatno jeftinijima, k tome različitog djelovanja, dovest će na kraju do astronomskih nadoplata od strane pacijenata ili potpune nemogućnosti da pacijenti uopće dođu do kvalitetnijih lijekova.

"Ponovno se pokazuje da se u praksi, uštede koje HZZO najavljuje, ostvaruju tamo gdje se upravo ne bi smjelo štedjeti – preko leđa pacijenata, koji su glavna svrha postojanja hrvatskog zdravstvenog sustava, glavni razlog svih naših izdvajanja za zdravstvo, a briga za njih pokazatelj humanosti društva u kojem živimo", kažu članovi Društva.

Pročitajte više