Cijeli tjedan neradni: 110 zastupnika prošli tjedan nije radilo baš ništa!

Foto: Hina

NAKON desetodnevne stanke, Sabor će sutra razmotriti izvješće o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište ove godine.

U tom su razdoblju ostvareni prihodi od 52,3 i rashodi od 63,7 milijardi kuna.

Ministar financija Slavko Linić prošlog je tjedna iznio i podatke za prvih devet mjeseci, u kojima je ostvareno oko 79,6 milijardi kuna prihoda.

U tom se razdoblju, po planu, trebalo ostvariti 75 posto ukupno planiranih prihoda, no ostvareno je 70,7 posto.

Na rashodovnoj strani ostvarene su 92,9 milijardi kuna, što je, po Linićevim riječima, u skladu s planiranom dinamikom.

Linić ističe da su među rashodima i 3,3 milijarde kuna za sanaciju zdravstva, koju navodi i kao glavni razlog planiranog rebalansa.

Sabor bi sutra trebao raspraviti još dvije točke iz područja prometa, a u srijedu ujutro očekuje se rasprava o pristupanju promjenama Ustava, kojima bi se, na prijedlog SDP-a, ukinula zastara za sva teška ubojstva.

Odluku da će se pristupiti ustavnim promjenama Sabor donosi većinom glasova svih zastupnika.

Neki dolazili unatoč stanci

Iako Hrvatski sabor prošlog tjedna nije zasjedao, manji dio zastupnika gotovo je redovito dolazio u zgradu na Markovom trgu, otkriva službena saborska statistika.


Naime, od 151 zastupnika prošli se tjedan u Saboru registriralo njih 26.


Na službenom putu bilo je 14 zastupnika/ica.

Neka se imena poput, primjerice, predsjednika i potpredsjednika Sabora Josipa Leke i Nenada Stazića 'pojavljuju' na oba popisa, što znači da su imali obveza u samom Saboru, ali i da su bili i na službenim obvezama izvan Sabora.

Nezavisna/i Jadranka Kosor i Josip Kregar, SDP-ovi Leko i Draženko Pandek su najrevniji zastupnici – od četiri radna dana u Saboru su registrirani tri.

Po dva su dana 'ubilježili' SDP-ovi Igor Dragovan, Nenad Stazić, Ingrid Antičević-Marinović i Igor Rađenović, HDZ-ov Davorin Mlakar te laburisti Dragutin Lesar i Mladen Novak.

Jedan dan je navratilo 15 zastupnika/ica: SDP-ovi Sonja Koenig, Gvozden Flego, Zdravko Ronko, Gordana Sobol, Marin Jurjević, Daniel Mondekar i Melita Mulić, HDZ-ovi Goran Marić i Željko Reiner, HNS-ovi Srđan Gjurković, Goran Beus Richembergh, Igor Kolman i Jozo Radoš, zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi te laburist Branko Vukšić.

Dio zastupnika na službenom putu

Saborska stanka za dio je zastupnika značila odlazak na službeni put.

HDZ-ova Martina Dalić na službenom je putu bila sva četiri radna dana, a SDP-ova Antičević-Marinović tri.


Po dva dana na službenom putu 'registrirana' su predsjedniku i potpredsjedniku Sabora Leki i Staziću, potom HDZ-ovim Tomislavu Iviću, Anti Babiću i Đurđici Sumrak, HDSSB-ovom Draženu Đuroviću, HNS-ovoj Nataliji Martinčević i laburistu Branku Vukšiću.

Po jedan 'službeni put' statistika je zabilježila Miroslavu Tuđmanu (HDZ), HNS-ovima Jozi Radošu i Petru Baranoviću te Gvozdenu Flegi (SDP).

Spomenuta statistika odnosi se na 7., 9., 10. i 11. listopada – 8. listopada bio je Dan neovisnosti Republike Hrvatske, dakle neradni državni blagdan.

Prošlotjedna stanka u saborskom zasjedanju izazvala je osude u dijelu parlamentarne, ali i šire javnosti. Dio zastupnika, isključivo oporbenih, smatra da stanke, s obzirom na gospodarske prilike u zemlji, nije trebalo ni biti, da je Sabor Dan neovisnosti trebao slaviti samo jedan dan, a onda nastaviti redovno raditi.

I dio šire javnosti problematizirao je tu stanku, prozivajući zastupnike da su iskoristili nešto što većina građana može samo sanjati – jedan neradni dan u tjednu 'pretvorili' su u cijeli neradni tjedan.

Pročitajte više