Činovnici bacaju u vjetar pola milijuna kuna: Osječani će u prosincu dvaput na izbore

Foto: FAH

OSJEČKI birači u prosincu će na birališta izlaziti dvaput. Najprije će se u Osijeku održati izbori za mjesne odbore, a zatim, samo dva tjedna kasnije, Osječani će glasati na predsjedničkim izborima.

"Za građane našeg grada to konkretno znači da će bez potrebe biti utrošeno pola milijuna kuna njihovog novca umjesto da se izbori spoje, novac uštedi, a građanima olakša glasanje", upozoravaju gradski vijećnici Građanske opcije Grada Osijeka (GOGO) u priopćenju kojeg potpisuje Miroslav Šimić.

Pola milijuna kuna za izbore koji nikoga ne zanimaju

Oni su, naime, još u rujnu pokrenuli inicijativu da se izbori za mjesne odbore održe istovremeno s predsjedničkim izborima. Takvu inicijativu pravdali su financijskom uštedom, ali i činjenicom da bi u slučaju spajanja izbora puno više građana glasao na izborima za mjesne odbore. Na zadnjim izborima za mjesne odbore u Osijeku odaziv je bio minornih 14,21 posto.

"U međuvremenu smo tražili i dobili očitovanje Ministarstva uprave koje je ustvrdilo kako se izbori mogu spojiti i voditi pred istim izbornim tijelima. Nažalost prijedloge koji su bili priprema za ovakvu inicijativu svojim glasanjem na prošloj sjednici Gradskog vijeća podržali su samo vijećnici GOGE", navodi se u priopćenju.

Smanjuju socijalna prava, a razbacuju se novcem

Građanska opcija Grada Osijeka tvrdi da je Gradsko vijeće donijelo apsurdnu odluku.

"Mislimo kako se u vrijeme dugotrajne krize, kada svjedočimo rezanju gradskog proračuna, smanjenju poticaja za poduzetnike, socijalnih prava građana, poskupljenju usluga, nije smjelo dopustiti trošenje ni jedne kune više od potrebnog za provođenje mjesnih izbora. Ipak bez obzira na to većina vijećnika Gradskog vijeća upravo je to dopustila. Apsurdno je da je na istoj sjednici vladajuća većina usvojila proračun kojim će smanjiti socijalna prava građana, i već par točaka nakon toga odlučila bez potrebe potrošiti pola milijuna kuna na mjesne izbore", poručuje Građanska opcija Grada Osijeka.

Pročitajte više