Čistačici koja je morala pomagati na operaciji prijetili smrću: "Ako te uhvatim, rastrgat ću te"

Foto: Damir Špehar / Pixsell

PRIČA u kojoj je bjelovarska opća bolnica ponovno postala temom broj jedan vezana uz artroskopsku operaciju na odjelu ortopedije dobila je novi nastavak. Čistačica Lidija Mraz koja je bolnicu i prijavila ministarstvu zdravlja zbog toga što je, kako navodi, morala asistirati operaciji obratila se javnosti. Nakon što je čelništvo bolnice opovrgnulo njezine navode angažirala je odvjetnika koji će joj, kaže, pomoći da istina iziđe na vidjelo.


Zbog priče koju je iznijela u javnosti, još prije nekoliko tjedana, prijetilo joj se smrću i to kako kaže jedna od osoba bliskih osoblju bolnice te je sve i prijavila policiji.

"Radi, radi, pa ćeš zaraditi. Na što sam ja rekla, tko ste vi gospođo, ja vas ne poznam, ona mi je odgovorila da je jedna kolegica koja je davno sa mnom radila, ali ja sam rekla da joj glas ne mogu prepoznati. Zatim je ona rekla 'nikada me nećeš ni prepoznati, a ako te ja uhvatim, ja ću te rastrgati i ubiti' ".

Nakon prijave policiji čistačica Mraz saznala je o kome se radi te je nazvala tu osobu za koju ističe da joj je prijetila smrću. Dodaje kako je prepoznala tu osobu.

Još jedna čistačica sudjelovala je u operaciji pacijenta

Čistačica Lidija Mraz tvrdi kako samo želi da istina iziđe na vidjelo i da njezin slučaj nije izdvojen slučaj u bjelovarskoj općoj bolnici, za što je njezin odvjetnik Vladimir Gredelj tvrdio da ima dokaz i to fotografiju s operacije iz 2004. godine.

"Što govori u prilog tezi da su ljudi u bjelovarskoj bolnici, spremačice, permanentno angažirane na poslu koji ne bi smjele obavljati."Te pojašnjava:

"Kako je moguće da desetljećima u jednoj bolnici u Bjelovaru imamo interne akte koje su u teškoj svađi sa aktualnim zakonskim propisima?"

Kako bi potvrdili da čistačice ne smiju sudjelovati na operaciji odvjetnik Vladimir Gredelj tražio je i mišljenje sudskog vještaka dr. Marije Zavalić, ravnateljice Hrvatskog zavoda za medicinu rada,a u njezinu mišljenju, kaže odvjetnik, stoji:

"Ne postoji situacija u kojoj zakon dopušta da spremačica i priviri u fazi operacije, a to uključuje i pripremu operacije. Dok god nije slobodna od ljudi, operacijska sala je prostor u kojem spremačice nemaju što raditi."

Budući da je čistačica Lidija Mraz i dalje na bolovanju njezin odvjetnik Vladimir Gredlj ističe kako će poduzeti sve mjere da je se vrati na posao i da odgovorni u bolnici priznaju svoju grešku.

"Mi kao tim uopće ne razmišljamo ni ne razmatramo mogućnost da bilo koga od osoblja ili liječnika teretimo za ovo što je doživjela gospođa Mraz jer smatramo da su oni samo radili svoj posao, sukladno nezakonitoj praksi u Općoj bolnici Bjelovar."

"Držala sam nogu pacijenta, kad ju je liječnik počeo rezati"

"Od samog ulaska u operacijsku salu, kamo nikada nisam ušla tijekom operacije, bilo mi je slabo. Kad je liječnik počeo rezati nogu pacijenta koju sam ja držala, srušila sam se na pod. Bila sam na Odjelu ortopedije kao zamjena jer inače radim na Odjelu kirurške urologije i za 27 godina koliko radim nisam doživjela da me netko pozove u salu tijekom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata.", ispričala je nedavno za Glas Slavonije Lidija Mraz.

Ravnatelj: Nije bila za vrijeme operacije, već prije operacije

Sanacijski upravitelj bolnice Stjepan Grabovac poručio je kako bolnica ne bježi od odgovornosti, te tvrdi kako čistačica nije ni bila u sali za vrijeme operacije.


"Tijekom prijeoperacijske pripreme pacijenta, spremačica je zamoljena da pridrži nogu bolesnika kojem je trebao biti učinjen operacijski zahvat koji zahtjeva posebnu pripremu, noga se drži prije operacije, a kad operacija počne, noga se spušta i više nitko ne drži nogu.", rekao je Grabovac. Promptno je reagirao i resorni ministar Siniša Varga koji je poručio:

"Čistačica nema što raditi u medicinskom timu. Oni su sastavni dio procesa isključivo čišćenja. Poslali smo zdravstvenu inspekciju da utvrdi činjenice na licu mjesta", poručio je Varga.

Gredelj: Čistačice često prisustvuju operacijama u bjelovarskoj bolnici

Odvjetnik Vladimir Gredelj rekao je danas da slučaj njegove klijentice, čistačice u bjelovarskoj bolnici koja je prisustvovala operaciji, nije izoliran već da je to učestala praksa u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Čistačice ne samo da pomažu u operacijama nego zbog toga imaju i veći koeficijent pri izračunu plaće", kazao je Gredelj. U izjavi za Hinu pojasnio je da se takvo nezakonito postupanje, prema njegovim saznanjima, u bjelovarskoj bolnici provodi desetljećima.

Svoje je tvrdnje na današnjoj konferenciji za novinare u Bjelovaru potkrijepio i fotografijom koja nije vezana uz njegovu branjenicu Lidiju Mraz, već prikazuje da je u operaciji sudjelovala druga spremačica.


Podsjetio je i da je prema mišljenju Hrvatskog zavoda za medicinu rada nedopustivo da spremačice budu u operacijskoj sali u bilo kojoj fazi, osim u čišćenju nakon zahvata.

Lidija Mraz, koja je u medije dospjela nakon što joj je pozlio kada je navodno pozvana da pomogne u operaciji, kazala je da svoj slučaj nije osobno iznijela u javnost, već da je sve otkrio lokalni list nakon čega je priča poprimila šire razmjere.

Gredelj je ponovio da je nakon toga primila i prijetnje, navodno od svekrve liječnika u čijoj je operaciji pomagala, što je otkriveno nakon što je prijetnje primljene s nepoznatog telefona prijavila policiji.

Ravnatelj bjelovarske bolnice slučaj nije želio komentirati, dok je ministar zdravlja Siniša Varga medijima izjavio da o tom slučaju još nije dobio nalaz inspekcije Ministarstva.

Pročitajte više