Čovjek koji je ponudio zakonski okvir za nasilno ispitivanje kaže da je CIA otišla predaleko

Foto: USArmy

DOK JE bivši američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio u nedjelju da CIA-ino nasilno ispitivanje osumnjičenih za terorizam nije bilo mučenje, čovjek koji je osigurao zakonsko opravdanje za taj program kaže da je u nekim slučajevima agencija možda otišla predaleko.

Bivši odvjetnik ministarstva pravosuđa John Yoo rekao je kako su lišavanje sna, rektalno hranjenje i drugi okrutni postupci koje je navelo izvješće američkog Senata prošloga tjedna mogli predstavljati kršenje zakona protiv mučenja.

"Ako su se te stvari dogodile kako su opisane u izvješću...nisu se trebale činiti. A ljudi koji su to činili u opasnosti su od zakona jer su djelovali izvan okvira naredbi", rekao je Yoo u CNN-ovoj emisiji "Fareed Zakaria GPS".

>"Rektalno hranjenje i hidratacija" u izvješću o brutalnim tehnikama ispitivanja CIA-e

Kao zamjenik pomoćnika američkog državnog odvjetnika u uredu pravnog savjetnika 2002. Yoo je sudjelovao u pisanju memoranduma koji je upotrijebljen kao zakonsko opravdanje onoga što je CIA zvala program pojačanih tehnika ispitivanja nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Zakonski okvir

Memorandum je tvrdio da samo produljena mentalna oštećenja i teške fizičke ozljede kao što je zakazivanje organa krše zabranu mučenja iz Ženevskih konvencija. Nasilne metode ispitivanja poput simuliranog utapanja nisu potpadale pod te kriterije.

Yoove riječi u nedjelju odudaraju od Cheneyovih i bivših dužnosnika nacionalne sigurnosti koji su se pozvali na njegov memorandum kako bi dokazali da je okrutno postupanje prema zatočenicima zakonito.

"Oni su izričito odobrili i dopustili ono što smo činili", rekao je Cheney u NBC-ovoj emisiji "Meet the Press".

"Nitko nije nikoga mučio", rekao je bivši čelnik CIA-ina protuterorističkog odjela Jose Rodriguez na "Fox News Sunday".

Izvješće senatskog Odbora za obavještajne agencije objavljeno u utorak utvrdilo je da su neki uhićenici lišavani sna dulje od tjedna ponekad ruku vezanih uznad glave dok su drugi spolno zlostavljani.

"Gledajući to sada mislim dakako kako možeš te stvari raditi jednu za drugom ili previše i da će to kršiti zakone protiv mučenja", rekao je Yoo na televiziji C-SPAN.

On se ipak upitao jesu li nalazi izvješća pouzdani budući su ih utvrdili samo demokrati koji su imali politički interes da proberu najgore slučajeve.

Pročitajte više