Crkva: Veći je zločinac 9-godišnja djevojčica koja je pobacila da si spasi život, nego očuh koji ju je silovao

NEVJEROJATNA priča o licemjerju i prilično poremećenim standardima stigla je prije nekoliko godina iz Brazila, odnosno bolje reći Vatikana, a proteklih dana zbog skandala oko nestale i ubijene Emanuele prisjetili su je se i talijanski mediji.

Naime, brazilsku je javnost skandalizirao slučaj devetogodišnje djevojčice, koju je njen očuh godinama seksualno zlostavljao. Djevojčica je naposljetku ostala i trudna, što je saznala tek kad je dovezena u bolnicu nakon što se žalila na jake bolove u trbuhu. Djevojčica je nosila blizance, što je za nju u toj dobi predstavljalo životnu opasnost. Stoga su ona i njena majka, na prijedlog liječnika, odlučile da djevojčica obavi abortus.

Pritom valja napomenuti kako je u Brazilu pobačaj dozvoljen samo u slučajevima začeća silovanjem i kada trudnoća predstavlja ozbiljnu životnu opasnost. Djevojčica je ispunjavala oba kriterija, ali to nije spriječilo lokalnu Crkvu da njenu majku i liječnike koji su obavili pobačaj ekskomunicira iz vjerske zajednice.

Majka i liječnici ekskomunicirani iz Crkve, ali otac nije "jer je njegov zločin manji"

Kardinal Giovanni Batista Re, koji vodi Pontifikacijsku komisiju za Južnu Ameriku, opravdao je odluku Crkve tezom da se "život uvijek mora štititi". "Iako je djevojčica očito bila zlostavljana, blizanci koje je nosila imali su pravo živjeti i nisu smjeli biti eliminirani. To je tužan slučaj, ali pravi problem leži u činjenici da su začeti blizanci bili nevine osobe čiji su životi trebali biti zaštićeni", kazao je Batista za talijansku La Stampu.

Da bi stvar bila još gora, majka i liječnici ekskomunicirani su iz Crkve, ali ista nije poduzela nikakve formalne poteze protiv očuha koji je djevojčicu zlostavljao. Jose Cardoso Sobrinho, konzervativni nadbiskup regije Pernambuco, gdje se čitav slučaj zbio, kazao je kako zlostavljač "unatoč gnjusnom zločinu" neće biti izbačen iz Crkve, jer Crkva smatra kako je "pobačaj, odnosno eliminacija nevinog života, mnogo ozbiljniji zločin".

Očuh izmakao kazni Crkve, ali ne i policije

Takav je stav izazvao veliku polemiku u Brazilu, koji je jedna od "najkatoličkijih" zemalja svijeta. Mišljenje je tada dao i predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva. "Kao kršćanin i katolik, duboko žalim zbog činjenice da biskup Crkve ima tako konzervativan stav, Liječnici su morali napraviti što su napravili - spasiti život djevojčice. U ovom slučaju liječnička struka ima više prava nego Crkva", kazao je predsjednik, prenosi Independent.

Djevojčica je na kraju ekskomunikaciju izbjegla isključivo "zahvaljujući" činjenici da je u očima Crkve još uvijek dijete. Srećom, njen očuh je uspio izmaći kazni Crkve, ali ne i policije. Iako je pokušao pobjeći u drugu regiju, policija ga je uhitila i stavila u pritvor. Osim za silovanje 9-godišnje djevojčice, osumnjičen je i za zlostavljanje njene hendikepirane 14-godišnje sestre.

Pročitajte više