Crkva u lecima o zdravstvenom odgoju poziva na kršenje Kaznenog zakona?

Foto: Duje Klarić, Vojko Bašić/Cropix

LECI Hrvatske biskupske konferencije o zdravstvenom odgoju, njihov sadržaj, ali i distribuiranje putem Konzuma i Tiska Ivice Todorića posljednjih su dana naišli na osudu resornog ministra Željka Jovanovića, ali i dobrog dijela javnosti koja smatra da se Crkva nema što miješati u obrazovni sustav sekularne države, ali i da takva crkvena promidžba "potrošačkim kanalima" nikako nije primjerena. Danas smo dobili informaciju da su se leci mogli naći i u poštanskim sandučićima.

U letku među brojnim tvrdnjama koje se uglavnom u širokom luku mimoilaze sa znanstvenim činjenicama i suvremenim stremljenjima prema globalnim društvenim vrijednostima i zdravstvenim uputama piše i ovo: "Je li vam svejedno to što će vaše dijete učiti o odgovornome spolnom ponašanju na način da ako saznaš da imaš spolno prenosivu bolest, moraš to reći svim svojim partnerima/partnericama (pretpostavlja se da ih imaš više), i uza stalnu upotrebu kondoma?"

Slušati biskupe ili Kazneni zakon?

Biskupi su zgroženi činjenicom da zdravstveni odgoj preporučuje obavještavanje partnera i nošenje kondoma u slučaju spolne bolesti, postupcima koje liječnici odavno preporučuju jer je posljedica, u suprotnom, više nego očita: nekontrolirano širenje spolno prenosivih bolesti, od kojih su neke, poput AIDS-a, neizlječive.

O postupanju u slučaju spolnih bolesti ne pišu samo biskupi, već i - Kazneni zakon. Točnije, članak 239.: "Tko znajući da je zaražen spolnom bolešću, spolnim odnošajem, s njim izjednačenom spolnom radnjom ili na drugi način drugoga spolno zarazi, ako time nije počinjeno kazneno djelo teške tjelesne ozljede, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

Prema ovome ispada da se Crkva u svojim lecima, suprotstavljanjem praksi obavještavanja (bivših) partnera i nenošenja kondoma, suprotstavlja zakonu te svojim stavovima koje ističe kao primjerne neizravno potiče vjernike da ga krše! Možemo reći i da potiče širenje spolnih bolesti među onima koji su toliko neinformirani da bi poslušali takvu sugestiju spolnih eksperata iz Hrvatske biskupske konferencije.

Jovanović: Letak HBK-a vrvi lažima!

Podsjećamo, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je vrlo oštro reagirao na letke HBK-a. Danas je ponovio da je zdravstveni odgoj obavezan za sve. Ponovno je pozvao Crkvu da se ne miješa u zdravstveni odgoj.

"Ponašanje svih koji napadaju zdravstveni odgoj je neodgovorno, zlonamjerno i neistinito. Letak vrvi lažima koje samo pokazuju da se Crkva ponaša neodgovorno i da se miješa u nešto za što nema pravo. Prema tome, Crkva kroz nastavu vjeronauka može zastupati stavove koje želi, ali kada je riječ o zdravstvenom odgoju u hrvatskim školama, on će se provoditi na temeljima znanosti i struke, a upravo tako je i izrađen", jasan je Jovanović.

"Zdravstveni odgoj može biti sporan samo onima koji ne shvaćaju da živimo u 21. stoljeću"

Jovanović je i jučer reagirao rekavši da se Crkva nema pravo miješati u sadržaj zdravstvenog odgoja jer za to nije nadležna.

"Hrvatska biskupska konferencija, Josip Bozanić i ostatak hrvatskog klera uopće ne razumiju zdravstveni odgoj", rekao je u intervjuu za Hrvatski radio. Ministar tvrdi da je crkva nasjela na provokacije udruge "Grozd", za koju smatra da je u medijima dobila prevelik prostor.

Roditelje je Jovanović pozvao da na internetskim stranicama Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje sami pročitaju kurikulum zdravstvenog odgoja i uvjere se da u njemu nema ništa sporno. "Zdravstveni odgoj može biti sporan samo onima koji ne shvaćaju da živimo u 21. stoljeću", kaže Jovanović.

"Djeci su danas dostupni različiti sadržaji koji za njih mogu biti štetni ako im se ne objasne. Zdravstveni odgoj neće mijenjati svjetonazor djece, već će ih informirati", poručuje Jovanović.

 

Pročitajte više