Crni oblaci prekrili Sjevernu Koreju: Lansiranje rakete odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta

NAPETOSTI oko najavljenog lansiranja sjevernokorejske rakete danas su bile na vrhuncu, a onda je iz zemlje došla obavijest da će se ono ipak odgoditi i to zbog loših vremenskih uvjeta, javlja Reuters. Japanska novinska agencija Kyodo prva je objavila ovu informaciju, koju je navodno dobila od neimenovanog izvora iz sjevernokorejske Vlade.

Crni oblaci nadvili su se nad Sjevernu Koreju, što je u početku pomaknulo predviđeno vrijeme lansiranja, a nakon što je rok za lansiranje dalekodometne rakete prošao, pretpostavlja se da se ono danas neće ni dogoditi.

Zapad i susjedne zemlje Sjeverne Koreje odahnuli su, barem na trenutak, a iščekivanje se nastavlja budući da su tamošnje vlasti najavile da će se lansiranje rakete sa satelitom dogoditi između četvrtka, odnosno danas, i ponedjeljka, 16. travnja.

Pitanje motiva lansiranja još uvijek ostaje nerazjašnjeno. Zapad je već prije nekoliko tjedana pozvao Sjevernu Koreju na odbacivanje ove ideje, optužujući je da zapravo provodi prikriveno testiranje balističkog projektila dugog dometa. Napetosti su dodatno porasle nakon što je utvrđeno da bi "projektil" mogao doseći čak i američki teritorij, odnosno Aljasku. U obraćanju Zapada nisu nedostajale ni prijetnje pa je tako iz Amerike stigla jedna koja je upozorila sjevernokorejske vlasti da moraju odustati od lansiranja jer ih u protivnom čeka "nemirna budućnost.

Pročitajte više