Čurkin: Zemlje Zapada koriste humanitarnu krizu u Siriji kao izliku za ostvarenje nekih drugih ciljeva

RUSKI izaslanik pri UN-u, Vitalij Čurkin, upozorio je kako neki prijedlozi za rješavanje humanitarne krize u Siriji, izrečeni na jučerašnjem sastanku Vijeća sigurnosti, nisu u skladu s principima neutralnosti i nepristranosti.

Čurkin je u svom obraćanju Vijeću napomenuo kako su to ključni principi koji se moraju uzeti u obzir kada se pristupa implementaciji humanitarnih aktivnosti u Siriji, jer će u protivnom doći do eklatantnog kršenja međunarodnog prava. "Budimo direktni. Sve ideje koje su ovdje iznesene nisu u skladu s ovim kriterijima. Napori pojedinih zemalja da koriste humanitarne argumente kako bi financijski, logistički i tehnički pomagale ilegalne naoružane grupacije su apsolutno neprihvatljivi", jasan je bio Čurkin.

Još jednom je iskazao dobro poznati ruski stav da se kriza u Siriji može riješiti samo putem političkih pregovora. Sankcije koje su Siriji uvele zemlje Zapada, kaže Čurkin, samo doprinose pogoršanju humanitarne krize u Siriji jer ponajprije štete običnim građanima. "Te su sankcije donesene tako što se zaobišlo Vijeće sigurnosti i nemaju ništa zajedničko sa stvarnim naporima da se riješi kriza u Siriji. Samo dodatno kompliciraju živote običnih građana", naglašava Čurkin.

Uspostava zone zabrane leta samo je krinka za intervenciju

S druge strane, SAD je još jednom naglasio kako i dalje stoje pri tome da je njihov cilj svrgavanje Assada s vlasti. "SAD i njegovi partneri će nastaviti surađivati s opozicijom", kazala je američka izaslanica Susan Rice. "Ovo nije humanitarna kriza, već politička kriza izazvana bezobzirnošću Assadovog režima. Nikakva humanitarna pomoć neće zaustaviti krvoproliće i patnju. To će se dogoditi tek kad Assad napusti vlast", dodala je Rice.

Podjelu u međunarodnoj zajednici izazvala je i ideja o uvođenju zone zabrane leta nad Sirijom, kao i ideja o uspostavi sigurnosnih zona razgraničenja u zemlji. Turska predlaže upravo takvu varijantu, prvenstveno zbog sve većeg broja izbjeglica iz Sirije koje mora prihvaćati, a Francuska i Britanija su već kazale kako ne isključuju takvu mogućnost.

UN se koristi za promicanje rata, a ne mira

Međutim, mnogi misle kako je to zapravo samo maskiranje intervencije. Tog je mišljenja i bivši američki vojni dužnosnik Doug Macgregor koji je za RT kazao kako smatra da će bilo kakav potez Ankare "natjerati" i ostale da se uključe u akciju. "Sudeći po našem iskustvu u Libiji, ovo bi u principu bila operacija koju će voditi SAD. Europljani nemaju mogućnosti kao mi, Bit će to i skup prijedlog. Ako se Turci odluče za intervenciju, NATO će sigurno uskočiti", kazao je Macgregor.

Profesor Paul Sheldon smatra kako SAD i njegovi saveznici koriste humanitarnu situaciju kao izliku za ostvarivanje nekih drugih ciljeva u regiji. "Ovo je sve već dobro poznato. Klasičan način da podijelite i preuzmete kontrolu nad zemljom koristeći UN kao pogonsku snagu. To je nažalost samo ponavljanje onoga što se dogodilo u Libiji, gdje je Un iskorišten za promicanje rata umjesto mira", kazao je Sheldon.

Pročitajte više