Čuvajte se vrućina: Hrvatski rekorder Knin sa 37 stupnjeva Celzijevih u hladu

PAKLENE vrućine, baš onakve kakve trebaju biti ljeti, danas su "zagospodarile" Hrvatskom. Rekorder dana je Knin u kojem je u 15 sati u hladu izmjereno 37 stupnjeva Celzijevih.

Samo stupanj manje izmjereno je u Županji, Karlovcu i Sisku. 35 stupnjeva je grijalo građane na Hvaru, u Osijeku i u Zagrebu. Po takvim vrućinama se najljepše rashladiti u moru čija je temperatura već duže vremena vrlo ugodna za kupanje.

U 14 sati je temperatura mora u Komiži na Visu bila čak 27 stupnjeva Celzijevih. Sa 26 su je slijedili Zadar, Rab, Poreč i Opatija. Najhladnije more su meteorolozi izmjerili u Dubrovniku, gdje je njegova temperatura došla do 22 stupnja Celzijevih.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će vrijeme tijekom vikenda biti vrlo vruće i sparno. Sutra će biti još toplije. Očekuje se pretežno sunčano i u većini krajeva vrlo vruće. Vjetar će biti slab, poslijepodne do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura bit će uglavnom između 20 i 25, a najviša dnevna od 33 do 38 stupnjeva.

Adekvatno se zaštitite od vrućine!

Temperatura će pasti za nekoliko stupnjeva tek u četvrtak kada se u kontinentalnom dijelu zemlje očekuje i kiša.

Nepovoljne biometeorološke prilike bi zbog vrlo visokih temperatura mogle uzrokovati tegobe pa se savjetuje izbjegavanje duljeg boravka na otvorenom u najtoplije doba dana, osobito izbjegavanje većih napora. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine i nadoknaditi gubitak soli zbog znojenja. Tijekom narednih dana poželjno je izbjegavati tešku i začinjenu hranu, kao i alkohol.

DHMZ zbog vrlo visoke opasnosti od UV-zračenja upozorava građane da se adekvatno zaštite. Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Također napominju da treba maksimalno smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati zbog zračenja koje kod djece može izazvati opekline za manje od 10 minuta.

Pročitajte više