Cvitan u BiH na razgovorima o problemu nestalih

Foto: FAH

GLAVNI državni odvjetnik Dinko Cvitan, glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović i posebni srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević sastali su se danas u Brčkom u BiH kako bi razmotrili dosadašnje rezultate regionalne suradnje u procesu traženja i identifikacije osoba nestalih tijekom ratnih sukoba, priopćeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Kako stoji u priopćenju tog tužiteljstva, koje je bilo i organizator ovog sastanka, jedinstvena je ocjena da je suradnja u porazi za nestalima bitan segment u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Zajednički zaključak je kako je potrebna intenzivnija suradnja i razmjena podataka o nestalim osobama između državnih odvjetništava i drugih tijela vlasti u zemljama regije kako bi se i na ovaj način ubrzao proces traženja i identifikacije nestalih.

Navodi se i kako su sudionici sastanka u Brčkom razgovarali o konkretnim aktivnostima u pojedinim predmetima traženja nestalih, u kojima je potrebna regionalna suradnja.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Salihović istaknuo je da je njegova zemlja iznimno zainteresirana za ovaj proces, jer se u BiH traga za još oko osam tisuća osoba, a u nekim od tih slučajeva bitna je suradnja sa susjednim zemljama kako bi se žrtve pronašle i identificirale.

Proces traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužiteljstva BiH i učinit ćemo sve što je potrebno da se ovaj proces ubrza

"Proces traženja nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužiteljstva BiH"


Sastanku je nazočio i predstavnik Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) u BiH.

Sastanak u Brčkom prvi je trilateralni sastanak na kojem sudjeluju dužnosnici državnih odvjetništava i institucija koje su uključene u proces traženja nestalih, a sudionici su ocijenili kako je to pozitivan pomak u ovom procesu te kako s ovakvim sastancima treba nastaviti.

Trilateralni sastanak u Brčkom održan je pod pokroviteljstvom i potporom organizacije Ujedinjenih naroda, odnosno u organizaciji misije Programa UN za razvoj (UNDP) u BiH.

Pročitajte više