DORH abolirao Vlahušića: HNS je muljao s listom pacijenata, ali ne znaju je li baš gradonačelnik

Foto: Arhiva

DRŽAVNO odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića kojeg je prijavila nezavisna lista Srđ je Grad. Naime, Vlahušić je kao liječnik svojim pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega i njegovu listu. Unatoč mišljenu GONG-a kako je riječ je o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta kršenju članka Kaznenog zakona prema kojem se ne mogu zloupotrebljavati osobni podaci, Odvjetništvo je zaključilo da je sve bilo legitimno.

"Pristup popisu pacijenata Endokrinološke i Dijabetološke ambulante Opće bolnice Dubrovnik s njihovim osobnim podacima bio je dostupan većem broju zaposlenika Opće bolnice Dubrovnik kao i da su baze podataka koje je koristio HNS-ov predizborni call centar u Zagrebu, odnosno ljudi iz predizborne kampanje Andra Vlahušića, sastavljane iz više raznih izvora i od strane više raznih osoba te nije moguće utvrditi kada su i od strane koga pribavljeni pojedini dijelovi baze podataka, te ne proizlazi osnovana sumnja kao faktički osnov za poduzimanje kaznenog progona da je upravo Andro Vlahušić iskoristio osobne podatke", stoji u očitovanju DORH-a.

Predstavnici liste Srđ je Grad danas su zatražili da se postupanje u navedenom predmetu delegira državnom odvjetništvu izvan Dubrovnika i to zbog "notorne pristranosti Općinskih i Županijskih državnih odvjetništava u odnosu na lokalne političke moćnike".

"Da je nepristrano postupanje Općinskog i Županijskog odvjetništva otežano ako ne i nemoguće svjedoči činjenica da je predmet u tzv. aferi Šipan, u kojoj je gradonačelnik Vlahušić nepravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja, svojevremeno također delegiran izvan Dubrovnika.Od pravosudnih tijela Republike Hrvatske koja će biti uključena u ovoj postupak očekujemo dosljednu primjenu Kaznenog zakona i nepobitne dokaze da je u Hrvatskoj zakon jednak za sve građane, bez obzira na njihovu poziciju na društvenoj ljestvici moći", tvrde predstavnici Srđ je Grad.

Danas su naglasili da je ostraga koju su vrlo temeljito obavili djelatnici PU Dubrovnik pokazala da su HNS-ov gradonačelnički kandidat i njegov predizborni stožer koristili osobne podatke pacijenata u predizbornoj kampanji, što je kazneno djelo iz čl. 146 kaznenog zakona.  

"Unatoč tome, Općinsko državno odvjetništvo odbilo je preuzeti progon ne samo Vlahušića nego i ostalih osoba za koje je istraga pokazala da su koristile i dalje prosljeđivale navedene podatke", tvrdi se na kraju.


 

Pročitajte više