DZS: Nije točno da procijenjena stvarna brojka nezaposlenih premašuje pola milijuna ljudi

Foto: Index

Iz DZS stiglo je reagiranje na članak "U srcu turističke sezone imamo 296 094 nezaposlenih" , koji je objavljen na web portalu Index.hr, 11. kolovoza 2014, koje objavljujemo u cijelosti:

"S obzirom na to da smatram da članak dovodi do pogrešnih zaključaka, dužan sam reagirati u skladu s člankom 11. Zakona o službenoj statistici.

Naime, u navedenom članku navodite netočnu tvrdnju da procijenjena stvarna brojka nezaposlenih u Republici Hrvatskoj premašuje pola milijuna ljudi.

S ciljem točnog informiranja javnosti, naglašavamo da službena statistika razlikuje dva osnovna načina prikupljanja podataka o nezaposlenima. Prvi se odnosi na evidenciju nezaposlenih prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje a drugi na periodično anketiranje radne snage prema metodologiji Eurostata i definiciji Međunarodne organizacije rada (ILO), drugim riječima razlikujemo registriranu i anketnu nezaposlenost.

Državni zavod za statistiku podatke o registriranoj nezaposlenosti preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te ih objavljuje na svojim službenim internetskim stranicama. Radi se o osobama koje su u evidenciji HZZ-a prijavljene kao nezaposlene osobe sukladno definiciji iz članka 10. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (NN 80/08, 94/09, 121/10, 25/12, 118/12, 12/13 i 153/13).


Prema Anketi o radnoj snazi nezaposlene osobe jesu osobe koje u referentnom tjednu nisu obavljale posao za plaćanje u novcu ili u naturi, aktivno su tražile posao u razdoblju od četiri tjedna prije anketiranja a eventualni ponuđeni posao mogle bi početi obavljati u sljedeća dva tjedna te osobe koje su pronašle posao na kojem će početi raditi u skoroj budućnosti nakon anketiranja.

U prvom kvartalu 2014. godine anketna je nezaposlenost iznosila 18,8% ili oko 354 000, dok je  registrirana stopa u istom razdoblju iznosila 22,4% ili 379.842. Molimo da, u skladu s odredbama Zakona o medijima, ovo reagiranje objavite u cijelosti na Vašem web portalu.

S poštovanjem,

RAVNATELJ Marko Krištof"

Pročitajte više