DZS demantira Karamarka: Hrvatsku nije napustilo 100 tisuća, nego upola manje ljudi

Foto: FAH

S DANAŠNJIM danom hrvatskim radnicima su otvorene granice većine zemalja Europske unije. Mnogi od njih tu će priliku iskoristiti i otići trbuhom za kruhom, u drugu zemlju po bolji život.

Dobar dio studenata najavljuje kako nakon fakulteta neće na burzu, već ravno u inozemstvo. Lakši pronalazak posla, bolji uvjeti, viša plaća i dostojanstven život ovdje će teško naći, vani su sigurni da hoće.

Karamarko se obrušio na Vladu i okrivio je za masovno iseljavanje

Predsjednik najveće oporbene stranke HDZ-a Tomislav Karamarko prozvao je Vladu te ju optužio da se zbog njihove politike iz zemlje iselilo čak sto tisuća ljudi, javlja RTL.

No, taj podatak ipak nije točan. Karamarka je demantirao službeni Zavod za statistiku, koji kaže kako se u tri godine otkako je Kukuriku koalicija na vlasti iz Hrvatske iselilo 49 tisuća ljudi. Dakle, duplo manje nego što ih to tvrdi Karamarko.

Grčić:" Taj problem nikada nećemo potpuno riješiti"

Navedeno je ipak manje bitno u svjetlu činjenice da je Hrvatska postala zemlja iseljenika. Mladi odlaze, stariji ostaju, iako postoje i oni koji u pola životnog vijeka i staža odlaze po bolje prilike u inozemstvo.

S ulaskom u EU 60 posto više ljudi odli iz Hrvatske nego u prvoj predeuropskoj godini.

"To je objektivno naš problem, ali mi ćemo gledati kako ga ublažiti ali nećemo ga nikada potpuno riješiti. Upravo zato i postoji sloboda kretanja u EU", rekao je Branko Grčić.
 

Pročitajte više