Dan mimoza: Od raka vrata maternice godišnje oboli pola milijuna žena

Foto: Hina

NA CVJETNOM trgu u Zagrebu po sedmi put obilježava se Dan mimoza, to jest Svjetski dan borbe protiv raka vrata maternice.

Od 10 sati ujutro mimoze su prodavale brojne poznate osobe po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a sav prihod od prodanih mimoza donirat će se Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te bolesti jedna žena i umre. Građani su toga svjesni i zato podržavaju akciju.

Tragično je da od te bolesti žene i dalje obolijevaju, iako je uzrok poznat: u 100% slučajeva HPV je povezan s nastankom bolesti. Svi liječnici se slažu u jednom - prevencija je najbolji lijek. Edukacija, redoviti ginekološki pregledi i cijepljenje, kojeg grad Zagreb kao jedan od rijetkih gradova redovito provodi.

"Grad Zagreb je i ove godine osigurao, već sedmu godinu zaredom, besplatno cijepljenje djevojčica u dobi od 9 do 12 godina, no može biti i u kasnijoj dobi. Otprilike 1.200 doza cjepiva godišnje košta oko 900 tisuća kuna. Prosječno zanimanje godišnje je bilo toliko, međutim mi bi bili radosni da više djece dođe na cijepljenje", rekla je pročelnica Ureda za javno zdravstvo Grada Zagreba Mirna Šitum, a svoj 'pušlek' mimoza kupio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bolest najčešće pogađa žene od 35 do 49 godina


Mimoze je prodavala i Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, naglasivši kako su ove akcije važne upravo zbog toga što se na ovaj način mladi ljudi mogu informirati o svom zdravlju, o spolno odgovornom ponašanju.

"Pozivam sve žene da to iskoriste, da se ne boje jer ako imaju neku od ovih smrtonosnih bolesti, što je prije otkrijemo - to je ona u većem stupnju izlječenja, dakle može se spasiti život. Isto tako treba ljude educirati. Nadam se da će zdravstveni odgoj pomoći u školama da premosti one roditelje koji neće na taj način razgovarati s djecom ili nemaju dovoljno stručnog znanja da kažu svojoj djeci da se moraju štititi prilikom spolnih odnosa i, što je puno važnije, odgovorno stupati u njih", istaknula je Opačić.

Svjetski Dan borbe protiv raka maternice obilježava se diljem Hrvatske kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti od koje na godinu u svijetu oboli 500.000 žena, a gotovo 250.000 od te bolesti i umre. Bolest najčešće pogađa žene od 35 do 49 godina, stoga je u svrhu prevencije prije dvije godine krenuo i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice kojim se žene od 25 do 65 godina pozivaju na preventivne preglede.

Pročitajte više