Dan odluke: Hoće li SAD podići kamatne stope?

Foto: freeimages.com

NA sastanku čelnika američke središnje banke koji će se održati danas, odlučivati će se o visini referentnih kamatnih stopa.

Kamatne stope u SAD-u već su sedam godina na najnižim razinama u povijesti pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo iznimno jeftino, što bi se sad moglo naglo promijeniti.

Među investitorima na financijskim tržištima ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalno gospodarstvo još uvijek nije spremno na rast kamatnih stopa.

Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope također niske, ili u trendu pada, pa bi rast kamatnih stopa u SAD-u uzrokovao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka svijeta u SAD što bi moglo destabilizirati financijske sustave u zemljama u razvoju.

Kakva god odluka bila, sasvim sigurno će se odraziti na sva svjetska tržišta.

Dizanje kamatnih stopa loša vijest za američke naftaše

Ako dođe do podizanja kamatnih stopa, to bi se moglo negativno odraziti na cijenu zlata.

"U slučaju odluke o rastu stope, ali u tonu koji ipak znači labaviju monetarnu politiku s obzirom na sve događaje u ostatku svijeta, to bi moglo umanjiti nesigurnost koja gura zlato prema dolje proteklih nekoliko godina. U isto vrijeme, fizičko tržište zlatom raste, sa značajnom potražnjom, pa je primjerice, uvoz zlata u Indiju povećan za čak 140 posto u kolovozu u usporedbi s godinom ranije. Tako da se zapravo trenutno vodi 'bitka' između ta dva tržišta i Fedova odluka im je posebno važna", smatra Ole Hansen, rukovoditelj sektora za robe u Saxo Banci.


S druge strane, Fedova odluka može pomoći proizvođačima nafte unutar OPEC-a, odnosno odmoći američkim proizvođačima iz škriljevca.

"Ako se Fed odluči na povećanje stopa, uz  izjavu o restriktivnijoj politici to će značiti daljnji oporavak dolara i pritisak na robe općenito, a naročito naftu, ali to ujedno znači i probleme za američke naftaše koji su u ozbiljnim dugovima i ovise o pristupu novcu iz banaka. S podizanjem kamata, rast će i trošak kapitala te tako utjecati na dodatno usporavanje vađenja nafte u SAD-u. Pozitivno je naravno da bi to značilo i bržu konsolidaciju među proizvođačima iz škriljevca i smanjilo preveliku ponudu na tržištu koja ionako vlada već duže vrijeme, odnosno stabiliziralo cijenu nafte", opisuje obje strane situacije analitičar iz danske investicijske banke.

 

Pročitajte više