Dan odluke za Škotsku: "Ovo je naša životna šansa"

Foto: Hina, Splash/JLP

OTVORENA su birališta na povijesnom škotskom referendumu na kojem će 4,3 milijuna Škota s pravom glasa birati hoće li živjeti u samostalnoj državi ili ostati u tri stoljeća dugoj zajednici Ujedinjenog Kraljevstva.


Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati odgovora na pitanje "Treba li Škotska biti neovisna država?" biti neizvjesni do samoga kraja. Prema posljednjim anketama objavljenim u srijedu navečer, tijesna većina škotskih glasača je za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Glasovat će se na 2,608 glasačkih mjesta diljem Škotske od 7 do 22 sata po lokalnom vremenu (od 8 do 23 po srednjoeuropskom), a rezultati se očekuju u petak ujutro.

Glasovi će se prebrojavati posebno u svakom od 32 škotska upravna područja te će uključiti i oko 800 tisuća glasova predanih putem pošte. Riječ je o najvećem broju registriranih "poštanskih birača" u povijesti Škotske, što pokazuje veliko zanimanje javnosti za referendum i ukazuje na velik odziv na dan glasovanja.

Lokalni dužnosnici nakon prebrojavanja glasova rezultate će poslati čelnici referendumskog povjerenstva u Edinburghu Mary Pitcaithly, koja će objaviti službene rezultate referenduma. Pitcaithly je rekla da očekuje kako će rezultate objaviti "u vrijeme doručka" u petak.

Mediji navode da bi to moglo biti između 6:30 i 7:30 sati po lokalnom vremenu, kao što je bio slučaj s objavljivanjem rezultata škotskih parlamentarnih izbora 2011. i škotskih izbora za britanski parlament 2010. godine.

Srijeda je bila zadnji dan za slanje poruka prije referenduma.

Između 52 i 53 posto ispitanih protiv neovisnosti

Rezultati anketa, objavljeni uoči početka referenduma o budućnosti Škotske, i dalje pokazuju da je većina Škota za ostanak svoje zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ankete, koje su provele agencije Survation i YouGov, pokazuju da je između 52 i 53 posto ispitanih Škota protiv neovisnosti, prenosi Reuters.

U anketi Survationa za novine Daily Record, protiv neovisnosti bilo je 53 posto, a u istraživanju YouGova za Time i Sun 52 posto ispitanih.

"Ovo je naša životna šansa"

Prema istraživanju You Gova, muškarci više podržavaju neovisnost Škotske, dok je veći broj žena za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vođa škotskih nacionalista Alex Salmond, dan prije referenduma, pozvao je Škote da iskoriste životnu šansu i na referendumu glasaju za neovisnost.

"Ovo je naša životna šansa i moramo ju zgrabiti s obje ruke", poručio je Salmond pristašama u Perthu, na istoku Škotske, uoči referenduma o odcjepljenju od Velike Britanije.

Kampanju za neovisnost ocijenio je "najvećom kampanjom u demokratskoj povijesti Škotske", ali je i istaknuo i velike napore koje su britanske vlasti uložile u svoju kampanju.


"Budućnost Škotske mora da biti u škotskim rukama", poručio je Salmon okupljenima koji su, mašući škotskim zastavama, uzvikivali: "Da, mi to možemo!"

Salmond je dodao da će prihvatiti rezultate referenduma i ako se ne izglasa neovisnost.

Obama želi "snažnu i ujedinjenu" Veliku Britaniju

Uoči referenduma o neovisnosti Škotske, američki predsjednik Barack Obama izrazio je na Twitteru nadu da će Velika Britanija ostati "snažna i ujedinjena".

"Velika Britanija je izvanredan partner za Ameriku i pozitivna snaga u nestabilnom svijetu. Nadam se da će ostati snažna, robusna i ujedinjena", kazao je on u tweetu poslanom s računa Bijele kuće (@WhiteHouse), popraćenom inicijalima "bo", znak da se radi o poruci predsjednika.

Taj tweet preuzima od riječi do riječi rečenicu koju je američki predsjednik izgovorio početkom lipnja u Bruxellesu, na konferenciji za tisak održanoj zajedno s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Slavni Britanci podijeljeni: Rowling oštro protiv, Connery za osamostaljenje

Brojni slavni Britanci izjašnjavali su se o povijesnom referendumu koji se danas održava. I dok su jedni apsolutno podržavaju neovisnost, drugi žestoko zagovaraju ostanak u Velikoj Britaniji.


Autorica serijala "Harry Potter" J.K. Rowling žestoko se protivi osamostaljenju, što je potvrdila izjavom za medije.

"Pitanje o samostalnosti prihvatila sam otvorenog uma i svjesna ozbiljnosti pitanja koje nam se postavlja. Ovo nisu opći izbori, nakon kojih možemo proklinjati rezultat, kupovati vrijeme i nadati se boljem rezultatu za nekoliko godina. Što god da Škotska odluči, najvjerojatnije ćemo se zbog toga morati opravdavati svojim unucima.

Kampanja za osamostaljenje promiče poštenije, zelenije, bogatije i ravnopravnije društvo ako Škotska napusti Veliku Britaniju i to zvuči veoma primamljivo. Ipak, svjesna sam činjenice da nas je članstvo u Uniji spasilo od ekonomske katastrofe i strahujem da se obećanja koja daju aktivisti za osamostaljenje neće ostvariti", kazala je Rowling.



S Rowling se slažu još neke poznate škotske ličnosti, poput menadžera Manchester Uniteda Sir Alexa Fergusona.

S druge strane, vjerojatno najpoznatiji Škot, Sean Connery, žestoki je borac za osamostaljenje.

"Kampanja "za" ima svoje korijene u uključivosti, jednakosti i demokratskoj vrijednosti da je narod najbolji vladar svoje budućnosti. Usredotočila se na pozitivnu viziju Škotske", kaže Connery.

Popularna pjevačica Susan Boyle istaknula je kako je "patriotski nastrojena Škotkinja" koja voli svoju zemlju, ali da se ne smatra nacionalistom.


Osamostaljenje podržavaju i glumac Gerard Butler te Alan Cumming, koji smatraju da je za Škotsku najbolje opcija da se odvoji od Velike Britanije i sama se suoči s budućim problemima.

"Ovo je povijesni trenutak za sve nas. Sada imamo priliku da u ovoj zemlji preuzmemo sudbinu u vlastite ruke", rekao je Cumming.

Kampanja "Ostanimo zajedno" privukla je brojne engleske zvijezde poput Micka Jaggera, Paula McCartneyja, Simona Cowella, Judi Dench, Helenu Bonham-Carter i Patricka Stewarta koji su otvorenim pismom poručili da je ono što ih povezuje puno veće od onog što ih dijeli.

Poruku je podržao i David Bowie koji je nedavno poručio da želi da Škotska ostane dijelom Unije.

Najpopularniji škotski sportaš, tenisač Andy Murray na dan je referenduma na kojemu će Škoti odlučivati o tome žele li se odcijepiti od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, putem svog službenog "twitter" profila odlučio podržati pobornike neovisne Škotske.

"Veliki dan za Škotsku danas! To što nije bilo negativnosti u kampanji posljednjih dana promijenilo je moje viđenje referenduma. Uzbuđen sam vidjeti ishod. Učinimo to!", objavio je Murray na svom "twitteru" ujutro na dan glasovanja.


Inače, Murray nema pravo glasa na referendumu jer živi u Londonu, a tijekom kampanje je odbio izjasniti se podržava li pobornike odcijepljenja ili unioniste.

Ranije ove godine Murray je kazao kako mu se nije svidjelo mahanje škotskom zastavom vođe pobornika odcijepljenja Alexa Salmonda nakon njegova trijumfa u Wimbledonu prošle godine, ali mnogima je ostalo u sjećanju kako je uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. godine tada mlađahni Murray izjavio kako će na njemu "navijati za sve protivnike Engleske".

I za kraj, tu su i oni koji se o ovom pitanju nisu htjeli izjasniti, a među njima su pisac Ian Rankin i glumac James McAvoy.

Svijet se nada da će Škoti ostati u Velikoj Britaniji

Svijet u četvrtak zadržava dah iščekujući odluku Škotske na referendumu o neovisnosti, ali se uglavnom nada da će Škoti glasovati za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zbog svojih interesa i geopolitike, velike sile od Pekinga do Washingtona i od Moskve do New Delhija žele da se Ujedinjeno Kraljevstvo održi zajedno i da se ne stvori zarazni presedan rascjepkavanja moćne države u nestabilnim vremenima.

Od britanskih partnera u Europskoj uniji, Njemačka je otvoreno rekla da bi joj bilo draže da Britanija ostane zajedno dok se druge zemlje, posebice Španjolska, Belgija i Italija, nadaju da škotski referendum neće stvoriti ili uvećati probleme njihove vlastite nacionalne kohezije.


Rusija i Kina, koje se često spore s Velikom Britanijom u Vijeću sigurnosti UN-a, imaju snažne osnove da ne požele neovisnost Škotske s obzirom na separatizam kod kuće.

Gotovo jedine skupine diljem svijeta koje podržavaju škotski suverenitet su narodi koji nemaju vlastitu državu, a koji joj teže: od Katalonaca i Baska u Španjolskoj do stanovnika Kašmira u Indiji te Kurda raspršenih diljem Turske, Iraka i Iraka.

Katalonska regionalna vlada u Barceloni želi sazvati svoj vlastiti neobvezujući referendum o neovisnosti 9. studenoga, a španjolski premijer Mariano Rajoy u srijedu je rekao da taj plan i škotsko glasovanje "potkopavaju europski duh".

SAD je jasno rekao da želi da Britanija ostane "snažan, ujedinjen i učinkovit partner" riječima predsjednika Baracka Obame, dok je istodobno priopćio da je to odluka Škotske.

Čini se da je i izvan Zapada iznenađujuće malo zemalja koji podržavaju neovisnost Škotske.

Od Indije, bivše britanske kolonije koja je postala neovisnom 1947. nakon kampanje građanskog neposluha, očekivalo bi se da suosjeća sa Škotima. Međutim, nova indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj zgrožena je tom pomisli.

"Raspad Ujedinjenog Kraljevstva? Bože sačuvaj", rekla je ona odgovarajući na pitanje što misli o samostalnosti Škotske. "Mislim da takva mogućnost ne postoji u ovom trenutku." Ipak je dodala da o tome odlučuje škotski narod.

Potezi za otcjepljenje i neovisnost previše su osjetljivo pitanje za Rusiju da bi ohrabrivala samostalnost Škotske. Standardna fraza ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o tome glasi da je budućnost Škotske unutarnje pitanje Velike Britanije.

Putin je došao na vlast 2000. ugušivši separatističku pobunu u južnoj regiji Čečeniji. Moskva i dalje ima problema s naoružanim separatistima na većinski muslimanskom Sjevernom Kavkazu.

Kina, koja odbacuje bilo kakvo vanjsko miješanje u njezino upravljanje Tibetom ili odnos s Tajvanom, nervozno je pratila raspravu o Škotskoj. Iako Peking nije zauzeo službeno stajalište, u prekomorskom izdanju službenog lista People's Dailya objavljeno je da je to "nedvojbeno gubitak za obje strane".

Pročitajte više