Danas završava referendum sindikata, Ribić poručuje: "To je borba Davida i Golijata"

ZADNJI je dan sindikalnog referenduma, izlaznost je velika, a rezultati će biti poznati sutra.

Na referendumu nema problema, nema ni pritužbi članova, a provodi se u demokratskom ozračju, izvijestili su čelnici četiriju sindikata koji su članstvo pitali žele li prihvatiti izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora.

"To je borba Davida i Golijata"

Najveća je izlaznost u Nezavisnom sindikatu srednjih škola, čak 92,07 posto članova u 171 ustanovi; u Sindikatu visokog obrazovanja izlaznost je nešto manja - 81 posto, dok je izjašnjavanje završilo i 35 posto podružnica osnovnih škola. Rezultate još ne žele prejudicirati jer, kako vrijeme odmiče, oni su različiti pa je, kako kažu, nezahvalno davati prognoze.

Sindikati su, kažu, svjesni da imaju mnogo neprijatelja koji njihov referendum žele osporiti, proglasiti ga namještenim ili lažiranim. "To je borba Davida i Golijata", ocijenio je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, a među prvim neprijateljima su, kažu, sindikati Spomenke Avberšek, ali i Vlada koja ih pokušava kazniti jer nisu poslušni.

U 1401 ustanovi u 18 sati završava referendum, kojim se članovi četiriju sindikata iz prosvjete, obrazovanja i zdravstva očituju prihvaćaju li izmjene kolektivnog ugovora kojim im se ukidaju božićnice, regres i jubilarne nagrade, a smanjuju dnevnice i naknade za prijevoz. Odaziv je do jučer bio veći od 50 posto, a prema nekim informacijama, premoćno su protiv Vladinog prijedloga. Resorni ministar Željko Jovanović ipak vjeruje u pozitivan odgovor.

"Dugoročno će status prosvjetara biti bolji nego danas"


"Mogu samo poručiti da izađu na referendum i da podrže prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora, koji je uputila Vlada jer to dugoročno znači da će status prosvjetara biti bolji nego što je danas", istaknuo je Jovanović.

Konačan ishod bit će poznat čim se zbroje rezultati, a o tijeku referenduma i mogućim nepravilnostima u provođenju referenduma na koje je upozorila Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva među članovima medicinskih sestara, danas će biti riječi u Matici sindikata. Predsjednik Vilim Ribić odbacuje optužbe da se ne radi po zakonu.

"Ja sam nazvao gospođu Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i ona to s gnušanjem odbacuje, a inače, naše dosadašnje iskustvo s gospođom Avberšek je da su njezine izjave neuvjerljive i nevjerodostojne", kaže Ribić.

Pročitajte više