Daul pozvao stranke BiH: Formirajte reformsku vladu za put prema EU

Screenshot: YouTube

PREDSJEDNIK Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul pozdravio je činjenicu što su čelnici tri narodnjačke stranke postali članovi Predsjedništva BiH i pozvao ih da pobjedu na izborima okrune uspostavom reformski orijentiranih vlada koje bi zemlju povele prema članstvu u EU-u.

Daul je u priopćenju čestitao čelnicima SDA Bakiru Izetbegoviću, HDZ-a BiH Draganu Čoviću i Partije demokratskog progresa (PDP) Mladenu Ivaniću, uz uvjerenje da će zajednički raditi na stvaranju poslijeizbornih koalicija i vlada.

SDA je nedavno potpisala sporazum s PDP-om, SDS-om, te još dvije stranke, NDP-om Dragana Čavića i Demokratskom frontom Željka Komšića, koje nisu članice EPP-a, oko uspostave vlasti na državnoj razini iz koje bi se isključio SNSD Milorada Dodika.

Sporazum nije potpisao Čović koji zagovara da u iz Republike Srpske u vlasti budu stranke koje su dobile većinsku potporu srpskog naroda, odnosno Dodikov SNSD.

SDA i HDZ BiH su se u subotu dogovorili da će formirati vlast na svim razinama u BiH, uključujući državu, entitet Federaciju BiH i županije.

"Pozdravljamo nedavni sporazum koalicija na čelu sa strankama EPP-a i istomišljenicima SDA, PDP i SDS-a, što je važan korak ka formiranju reformski orijentirane vlade koja se temelji na zajedničkim vrijednostima i dijele viziju europske budućnosti zemlje", rekao je čelnik EPP-a Daul.

Pozvao je pritom sve stranke da se pridržavaju deklaracije iz travnja 2014. godine, koju je potpisalo pet stranaka povezanih s EPP-om SDA, HDZ BiH, PDP, HDZ 1990 i SDS koja 'potvrđuje njihove zajedničke stavove o europskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnom gospodarstvu i vladavini prava.

"Ta zajednička izjava treba i dalje biti temelj za napredak zemlje na europskom putu", istaknuo je Daul.

Pročitajte više