"Đavolji odvjetnik" Giovanni di Stefano osuđen u Londonu na 14 godina zatvora

Foto: cityoflondon.police.uk

SAMOPROZVANI talijanski odvjetnik, koji je imao klijente poput preminulog iračkog diktatora Sadama Huseina, osuđen je na 14 godina zatvora u četvrtak zbog zavaravanja ljudi da ima pravne kvalifikacije. Giovanni di Stefano je osuđen po 25 točaka optužnice uključujući obmanu, prijevaru i pranje novca između 2004. i 2012. godine.

Kraljevski sud Southwark u Londonu zaključio je da Di Stefano, poznat kao "đavolji odvjetnik" jer je imao ozloglašene klijente, nije imao pravne kvalifikacije. Naime, Di Stefano je svoje klijente uvjeravao da je pravnik, iako to uopće nije bio. Usprkos tome, neke od svojih slučajeva čak je uspio i dobiti na sudu.

Sudsko vijeće je naglasilo da je jedan od faktora u određivanju kazne bilo i to da Di Stefano ne samo da je prouzročio financijski gubitak svojim klijentima, već je davao "lažne nade" ljudima koji su bili u očajnim situacijama.

Giovanni Di Stefano varao je svoje klijente za velike svote novca tako što se predstavljao kao odvjetnik, a pritom nije imao pravne kvalifikacije niti je bio registrirani odvjetnik u Velikoj Britaniji ili Italiji.

Tijekom suđenja je dokazano da je Di Stefano bio povezan s predsjednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, Osamom bin Ladenom, Slobodanom Miloševićem i Sadamom Huseinom.
 

Pročitajte više