Traje "islamski summit". Sutra bi trebala biti predstavljena rezolucija o Gazi

Foto: X

Dužnosnici brojnih muslimanskih zemalja u subotu su se sastali u glavnome gambijskom gradu Banjulu na 15. summitu Organizacije islamske suradnje (OIC) na kojemu raspravljaju o rezoluciji o Gazi čije se donošenje očekuje na zatvaranju sastanka u nedjelju.

Velika većina predsjednika 57 zemalja članica ove organizacije zastupljena je na summitu.

"Ovaj islamski summit događa se u kontekstu teških događaja bez presedana kada je o palestinskoj stvari riječ, osobito po pitanju trajanja zločina i brutalne izraelske vojne agresije", rekao je na ceremoniji otvaranja glavni tajnik organizacije Hisein Brahim Taha.

Dan ranije pozvao je zemlje članice OIC-a da "pojačaju napore i solidarnost u korist palestinske stvari" te je istaknuo da se na zatvaranju summita u nedjelju mora usvojiti "rezolucija o Palestini".

U mjesecu studenome 2023. organizacija se sastala u Istanbulu na zajedničkom summitu s Arapskom ligom, kada su zajednički osudili postupke izraelskih snaga u Gazi, no suzdržali su se od donošenja kaznenih ekonomskih i političkih mjera protiv Izraela.

Regionalne podjele

Na ovome su summitu došle do izražaja regionalne podjele u pogledu različitih stajališta o odgovoru na sukob, s obzirom na njegovu pozadinu - bojazan od širenja sukoba u regiji.

U subotu je pozornost prisutnih najviše bila usmjerena na Egipat, gdje je na pregovore o primirju u Gazi stiglo izaslanstvo palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa.

Nakon gotovo sedam mjeseci rata, ponuda o primirju obuhvaća prijedlog o 40-dnevnoj stanci u izraelskim napadima na Gazu i oslobađanje palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca odvedenih u Hamasovu napadu na jug Izraela 7. listopada, što je potaknulo sukob. 

Napad je rezultirao pogibijom više od 1170 ljudi, uglavnom civila, podaci su AFP-a utemeljeni na službenim izraelskim podacima. U napadu je oteto više od 250 ljudi, a 128 ih je ostalo zatočeno u Gazi, od čega ih je, po podacima vojske 35-ero umrlo.

U znak odmazde Izrael je krenuo u uništenje Hamasa, pokrenuvši ofenzivu golemih razmjera na Gazu u kojoj je dosad, po podacima Hamasova ministarstva zdravstva poginulo 34.654 osoba, uglavnom civila.

Pročitajte više