Debeljak poludio na Mrsića: Ozakonili ste nelegalni štrajk, to je sramotno i opasno djelovanje državne vlasti

Foto: Index

POSLJEDNJIH dana navikli smo se na više manje redovita priopćenja Uprave Brodosplita, tj. Tomislava Debeljaka, koji je očito i dalje vrlo iziritiran aktivnostima ministra rada Miranda Mrsića kojeg nije obeshrabrila prva odbijenica iz Brodosplita, već im je poslao još jedan poziv da sjednu za stol i pokušaju nešto dogovoriti za 13 radnika kojima je Debeljak namjerio dati otkaz zbog organiziranja prosvjeda od 16. listopada kada je plaća kasnila jedan dan, a računi škvera bili u blokadi zbog sistemske greške, prema izjavi Porezne uprave.

Gazda Debeljak prozvao Vladu za nezakonitu radnu obvezu liječnicima

Debeljak je već poručio Mrsiću da se okane Brodosplita i ne miješa u interne stvari danas privatnog poduzeća, koje će se ipak u naredne tri godine dotirati sa 500-tinjak milijuna kuna iz državne riznice, a danas mu je ponovno odgovorio nakon još jednog poziva ministra za socijalnim dijalogom. 

"Uprava Brodosplita nije i neće izbjegavati socijalni dijalog sa sindikatima i radnicima. Dijalog je grubo prekinut baš od strane sindikalnih čelnika i dijela radnika koji su organiziranjem nelegalnog štrajka, nasilnim upadom u zgradu i tjeranjem zaposlenika iz kancelarija, počeli voditi politiku socijalnog dijaloga preko nišana. To je logičan nastavak retorike sindikata koji su prije privatizacije javno govorili kako će prije osnovati Nezavisnu državu Brodosplit, nego će dozvoliti da škver kupi DIV. Stalno zanemarivanje ove činjenice govori kako Ministarstvo rada ima vrlo zločeste i nečasne namjere kada riječ o trenutnoj situaciji u Brodosplitu. Takvi istupi djeluju neuvjerljivo u situaciji u kojoj su čelnici nacionalnih sindikalnih središnjica odbili sudjelovati u daljnjem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i najavili velike prosvjede baš zbog toga što Vlada, prema njima, nije spremna za kvalitetan socijalni dijalog. Sve to u situaciji u kojoj je Vlada liječnicima nametnula nezakonitu radnu obvezu koju je pobio Ustavni sud. Smatramo, stoga, da je javno istupanjem Ministarstva rada samo skretanje pažnje s tih i drugih događaja i na taj način jeftini pokušaj sakupljanja političkih bodova", navodi se u najnovijem priopćenju Uprave Brodosplita.

Opasne izjave

Tvrdnju Ministarstva rada kako škver nije obična privatna tvrtka, prilično je teško protumačiti, smatra Debeljak, očito zaboravivši na onih milijardu i pol kuna iz državne blagajne s kojima će još tri godine imati relativno bezbrižan život na navozima splitskog brodogradilišta.

"Ako to znači da Ministarstvo rada mora ažurnije pratiti socijalnu situaciju u Brodosplitu, tada ona ima smisla. Ali ako to znači da bi u Brodosplitu morali biti na snazi neki drugi zakoni, osim onih hrvatskih, tada je ta tvrdnja izrazito apsurdna. Iznimno je opasna tvrdnja Ministarstva rada da je neprihvatljiva poruka koju Tomislav Debeljak šalje najavljenim otkazima. Ovo je opasna izjava jer Ministarstvo rada zanemaruje činjenicu da se u slučaju radničkih i sindikalnih aktivnosti 16. listopada u Brodosplitu nije radilo o legitimnom štrajku, već o nelegalnom štrajku i nasilnom prosvjedu. Ministarstvo na ovaj način legitimira nelegalni štrajk i nasilno ponašanje, što je sramotno i krajnje opasno djelovanje državne vlasti", zaključili su u Upravi Brodosplita.

 

Pročitajte više