Deklarativna zaštita manjina: Srbima povratnicima prijetili na kućnom pragu, a policija i njih prijavila

Foto: Panoramio.com

POLICIJA je za remećenje reda i mira prijavila i članove obitelji Đapić, Hrvate iz Bitelića te srpske obitelji Bogovac i Vinčić, s kojima su se Đapići sukobili na njihovom kućnom pragu u Laktacu kod Sinja, o čemu je Index izvijestio u petak. U PU splitsko-dalmatinskoj navode kako su sve prijavili jer su se vrijeđali međusobno po nacionalnoj osnovi. Makar tako u policiji kažu. Očito je svatko imao svoju verziju događaja.

Index je u petak razgovarao s Mirjanom Bogovac, koja se požalila kako stoka obitelji Đapić iz 15 kilometara udaljenog Bitelića uništava njihovu imovinu na njihovoj zemlji. Policiji to očito nije bilo od nekog većeg značaja pošto su sa svojom prijavom za sve pokazali da im je svejedno gdje tko prijeti i vrijeđa. 

Predstavnici Srba u splitskoj Županiji nemoćni

Predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine u splitskoj Županiji kazali su nam kako su već u nekoliko navrata upozoravali državne institucije na problem obitelji Đapić i njihove stoke, no bez uspjeha. "Mi smo nemoćni", kazao nam je Marko Tomašević, predsjednik Vijeća. 

Teško da nekog pomaka i može biti budući da policija u ovom slučaju ima isti tretman za sve. I Đapiće koji drže stoku na tuđoj zemlji i prijete vlasnicima na njihovom kućnom pragu, i Srbe povratnike kojima bi hrvatske vlasti morale osigurati uvjete za normalan život, za što se zalažu, čini se, tek na deklarativnoj razini. 

U policiji kažu da su osim prekršajne prijave, o svemu utvrđenom izvijestili i Državno odvjetništvo u Sinju, koje bi trebalo ispitati ima li osnova za pokretanje postupka za prijetnju. 

Zaprijetili četnicima da će ih srediti

Mirjana Bogovac požalila se prošli tjedan Indexu da su ih verbalno napali mlađi članovi obitelji Đapić. "Četnici, idite u Srbiju, ovo smo mi dobili u ratu", poručili su im između ostalog.

Mirjana Bogovac kazala nam je da će zatražiti i policijsku zaštitu zato jer joj je suprug 100-postotni invalid i zbog toga što su Đapići zaprijetili njihovom susjedu Nikoli Vinčiću da će ga pronaći i srediti jer da je klao i pljačkao Hrvate u ratu. Vinčić je to, razumljivo, teško podnio i rasplakao se. Policija, unatoč svemu, ne vidi nikakvu razliku...
 

 

Pročitajte više