Desetorica veličanstvenih: Najvrjedniji liječnici u Hrvatskoj zbog operacija prekidaju i godišnje

Screenshot: RTL

KIRURZI Stipislav Jadrijević i Branislav Kocman obavili su već 45 transplantacija jetre u ovoj godini te spadaju u najbolje hrvatske liječnike, javlja RTL.

"Uz to smo radili još bubrege i jetre, tako da sve u svemu oko nekih 70 transplantacija od početka godine", kaže Jadrijević, kirurg u KB Merkur.

Jadrijević i Kocman tako su sa svojim timovima od prosinca 2014. do veljače 2015. godine bolnici Merkur uprihodili skoro 4 milijuna kuna, što ih smješta na vrh liste 10 najvrjednijih liječnika u Hrvatskoj.

Zbog operacija prekidaju i godišnji

Kocman otkriva kako im zbog pacijenta nije teško prekinuti ni godišnji odmor.

"To je neka vrsta adrenalinskog posla, koji zahtijeva od ljudi stanovit 'muving', i postajemo manje više nego adrenalinski ovisnici", kazao je Kocman.

Deset najboljih liječnika, među kojima se nalazi 6 internista, primit će zahvalnice od Ministarstva zdravlja, koje je njihovim bolnicama predložilo plaćanje usavršavanja u vrijednosti od 10.000 kuna.

"Druga uputa će biti bolnicama da odrede 5 najradišnijih liječnika i liječnica u svojim ustanovama i da ih također nagrade njih i njihove timove", kaže Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Najvrjedniji će moći zaraditi i dodatne 3 bruto plaće

Usto, Ministarstvo planira donošenje uredbe kojom bi se liječnicima koji najviše rade godišnje dodatno isplaćivale do 3 bruto plaće.


"Bit ćemo svi plaćeni koliko to zaslužimo, a oni koji su bili posebno vrijedni, neki spletom okolnosti, a neki zato što su takvi će bit i zato dodatno plaćeni, a oni koji su bili manje vrijedni će dobiti veću želju da i oni budu bolji", kazao je Miran Martinac, zamjenik sanacijskog upravitelja KB Merkur.

No, HUBOL ističe kako ovakvi kriteriji vrednovanja najboljih nisu objektivni.

"Po ovakvom kriteriju koji se svodi na fakturiranje cijena, odnosno fakturiranje usluga neke specijalnosti u medicini, poput fizijatra, dermatologa i određenih specijalnosti, koje imaju puno ambulantnog pogona nikad neće biti u prilici fakturirati toliko kao, recimo, transplantacijski kirurg ili kao kolege invazivni kardiolozi", smatra Krešimir Luetić, iz HUBOL-a.

Od 10 najboljih liječnika, njih 5 radi u zagrebačkim KBC-ima, 2 su u riječkom KBC-u, a po jedan se nalazi u karlovačkoj, odnosno koprivničkoj bolnici.

Pročitajte više