Deutsche Welle: EU će ulaskom Hrvatske dobiti 683 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja

Foto: Arhiva 

"HRVATSKA će, ulaskom u EU, unijeti i 683 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja. Prema Otavskoj konvenciji, taj bi problem trebao biti riješen do 2019. godine. Vremena je malo, a problema više no ikad", naglašava se u članku "I minska polja ulaze u EU" koji je objavljen na Deutsche Welle. 
 
Naime, prema službenim podacima, čak je 12 od 21 hrvatske županije zagađeno minama, a broj poginulih od 1998. godine do danas je premašio 500.
 
U Hrvatskoj državni Ured za razminiranje osim što djeluje protuminski zagovarački lokalno i globalno, prati i rad Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), državne ustanove koja se bavi nizom djelatnosti. Jer, njegov zadatak seže od prvog detektiranja minski sumnjivog područja, preko raspisivanja natječaja i odabira tvrtki koje će obaviti razminiranje do konačnog izdavanja certifikata koji jamči da je teren očišćen od mina. HCR je i osnivač tvrtke "Mungos razminiranje" koja, žale se privatne tvrtke, ima povlašteni položaj pri dobivanju poslova razminiranja. 
 
"Bila sam protiv toga da Mungos ulazi u sastav HCR-a u čijem sam Savjetu tada bila. Vidjela sam problem u tome da imamo 80 ljudi koji rade na proračunu, a izvan toga postoji tržišni sustav i tvrtke koje se bore za opstanak", kaže za Deutsche Welle ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština dodajući da je tržišna utakmica dovela do toga da razminiranje kvadratnog metra u Hrvatskoj, prema podacima Ureda, košta iznimno od 3,5 pa sve do 9 kuna. 
 
"Kao i u trgovini. Ideš ispod cijene, konkurencija propadne, a na kraju ti kontroliraš tržište. Bilo je tu dosta prljavih igara nekih poslodavaca", kaže Pleština. 
 
Razminiranjem se bavi 36 tvrtki, a od 1996. su kroz Hrvatsku prošle 52 tvrtke koje su se ugasile nakon nekoliko mjeseci ili godina. Prosječna plaća iznosi 5,5 i 6 tisuća kuna unatoč činjenici da svaki od njih odgovora kazneno za područje koje je očistio. 
 
"Iako ne postoje točni podaci, procjenjuje se da je na minskim poljima živote ostavilo oko 60 pirotehničara, dok se broj stradavanja popeo na 204 pri čemu su mnogi ostali invalidi, neki u potpunosti", zaključuje Deutsche Welle. 
 

Pročitajte više