"Dijelovi tijela još leže na mjestu pada malezijskog zrakoplova"

Foto: FAH

RUSIJA traži da istragu o rušenju malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini vodi međunarodna zajednica, a ne ukrajinske vlasti, izjavila je u utorak ruska veleposlanica u Maleziji.

"Ova situacija je posebna jer je područje (rušenja zrakoplova) ratna zona. Mislim da bi međunarodna zajednica trebala biti fleksibilna i djelovati na način koji je prihvatljiv svim stranama", rekla je veleposlanica Ljudmila Vorobjeva na konferenciji za novinare.

Rusija poziva na poštenu, temeljitu i potpunu istragu, koju bi otpočetka vodila Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO), kazala je Vorobjeva.

Malezijski zrakoplov srušen je u četvrtak iznad istočne Ukrajine, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade. Proruski separatisti u Ukrajini, koje se sumnjiči da su srušili avion projektilom zemlja-zrak, predali su u utorak u Donjecku dvije crne kutije iz srušenog Boeinga malezijskim stručnjacima.

"Tražimo da istragu vodi ICAO jer pobunjenici ne vjeruju Vladi u Kijevu. Odbili su predati bilo što, uključujući i crne kutije, ukrajinskoj strani jer se boje da će ona dokaze promijeniti u svoju korist", poručila je ruska veleposlanica.

OESS: Dijelovi tijela i dalje na mjestu pada zrakoplova

Dijelovi tijela stradalih u malezijskom zrakoplovu na letu MH17, srušenom 17. srpnja u istočnoj Ukrajini s 298 putnika i članova posade, i dalje leže na mjestu pada, koje nitko ne čuva, a dijelovi zrakoplova su premješteni, objavila je u utorak promatračka misija Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).


"Ima posmrtnih ostataka koji nisu odneseni", rekao je glasnogovornik misije OESS-a Michael Bociurkiw.

"To bi moglo objasniti nedoumice glede broja pronađenih tijela. Prema ukrajinskim vlastima, vlakom iz Toreza u Harkiv prevezena su 282 tijela, dok su nizozemski stručnjaci prebrojali samo 200 tijela, rekao je Jan Tuinder, vođa nizozemskog izaslanstva u Ukrajini.

"Potpuno smo sigurni da su u vlaku tijela 200 osoba. Gdje su ostala? To će biti predmet budućih istraga" koje će se provesti u Nizozemskoj, dodao je.

"Zapanjilo nas je to što na mjestu nesreće nismo primijetili da itko skuplja posmrtne ostatke". Promatrači OESS-a su vidjeli dijelove tijela na najmanje dva mjesta na velikom području na kojem se rasprostiru ostaci zrakoplova.

Petnaest promatrača je obišlo mjesto nesreće peti dan zaredom, sad prvi puta u pratnji jednog visokog dužnosnika Malaysia Airlinesa i dvojice stručnjaka malezijskog civilnog zrakoplovstva.

Bociurkiw je rekao da su primijetili promjene na mjestu nesreće jer je trup zrakoplova premješten, ali je dodao da ne treba donositi preuranjene zaključke jer je to možda napravljeno tijekom potrage za tijelima.

Glasnogovornik je rekao da na mjestu pada zrakoplova nije ograđeno nikakvo sigurnosno područje te da su primijetili da je uklonjen veliki broj osobnih stvari putnika. Malezijski stručnjaci su primijetili da su se od visoke temperature pri udaru otopila aluminijska krila zrakoplova.

Vlak s tijelima poginulih stigao u Harkiv

Vlak-hladnjača s tijelima poginulih putnika malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine stigao je u utorak, nešto iza podneva po lokalnom vremenu, u Harkiv, grad pod kontrolom vlade u Kijevu.

Tijela poginulih trebaju biti predana nizozemskom izaslanstvu koje će ih zrakoplovom transportirati u Amsterdam gdje će biti obavljena identifikacija prije nego li budu predana obiteljima posredstvom službi njihovih matičnih zemalja. Među poginulima najveći broj, njih 193, bili su nizozemski državljani.

Prema riječima pobunjeničkih čelnika, pronađena su tijela 282 od 298 putnika i članova posade, kao i dijelovi tijela ostalih šesnaest žrtava.

Vlak s pet vagona-hladnjača polako je nešto iza podne ušao u područje tvornica oružja u Harkivu gdje bi tijela trebala biti preuzeta kako bi bila otpremljena dalje u Nizozemsku.


Po riječima glasnogovornice nizozemskog izaslanstva ne očekuje se da će se to dogoditi prije srijede.

Ranije u utorak separatisti su u ukrajinskom gradu Donecku, oko 300 km jugoistočno od Kijeva, predali malezijskim stručnjacima dvije crne kutije iz srušenog zrakoplova.

Doneck, grad s oko milijun stanovnika prije nego li su mnogi od njih napustili grad pred borbama, uporište je pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Tijela žrtava u srijedu u Nizozemskoj

Zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava stradalih u rušenju malezijskog putničkog zrakoplova u četvrtak nad istočnom Ukrajinom stići će u srijedu u Nizozemsku gdje će se provesti obdukcija koja bi mogla potrajati više mjeseci, izjavio je u utorak nizozemski premijer Mark Rutte.

"Nadamo se da će prvi zrakoplov poletjeti tijekom sutrašnjeg dana", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Zrakoplov bi trebao sletjeti u Eidhovenu, na jugu Nizozemske od kuda će tijela biti prebačena u vojnu bazu Hilversum, južno od Amsterdama i oko 100 kilometara od zračne luke.

Rutte je potvrdio da je vlak s vagonima-hladnjačama, u kojima su pohranjena tijela, stigao u utorak u Harkiv, na područje pod kontrolom vladinih snaga, nakon što je napustio Torez koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.


Točan broj tijela dovezenih vlakom nije poznat.

"U Harkivu će se obaviti pripremne radnje kako bi se obdukcija obavila na najbolji mogući način, i to u Nizozemskoj", pojasnio je Rutte.

"Čim sve bude spremno da se određeni broj tijela preveze, zrakoplov će poletjeti", kazao je premijer.

Objasnio je da će se, čim se neka žrtva identificira, prvo obavijestiti obitelj i nitko drugi. Upozorio je da proces identifikacije u nekim slučajevima može potrajati tjednima pa i mjesecima.

U Nizozemskoj u srijedu dan žalosti

Nizozemska vlada srijedu je proglasila danom žalosti za žrtvama zrakoplova na letu MH17 Malaysia Airlinesa i dodala da se zrakoplovi s ostacima prvih od 298 žrtava očekuju tog dana oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nakon slijetanja dvaju zrakoplova - jednog australskog transportera i jednog nizozemskog vojnog zrakoplova - iz Ukrajine, u zračnoj luci Eindhoven minutom šutnje odat će se počast poginulima.

U zračnu luku će doći obitelji žrtava, premijer Mark Rutte, belgijski kraljevski par Willem-Alexander i Maxima te predstavnici 10 zemalja čiji su državljani bili među žrtvama.

U Nizozemskoj, koja je izgubila 193 državljana, zastave će biti na pola koplja i oglasit će se svi zvonici.


Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 između Amsterdama i Kuala Lumpura pao je u četvrtak na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, tijekom kratkog posjeta nizozemskom veleposlanstvu u Washingtonu, izrazio sućut za nizozemskim žrtvama.

Putin i nizozemski premijer Rutte razgovarali o malezijskom avionu

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak rano ujutro telefonski s nizozemskim premijerom Markom Rutteom o međunarodnoj istrazi o padu malezijskoga aviona u Ukrajini, objavio je Kremlj.

U zadnja tri dana njih su dvojica već dvaput razgovarala o padu tog aviona u kojem je život izgubilo 298 ljudi, među kojima je bilo i 193 nizozemskih državljana.

Kremlj kaže da se razgovaralo o "izravnom i slobodnom pristupu stručnjaka mjestu te tragedije" radi istrage koju provodi organizacija Ujedinjenih naroda za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

"Zato je ponovno naglašena potreba hitnog i bezuvjetnog prekida vatre u području sukoba", dodaje Kremlj.

U utorak je i ruska veleposlanica u Maleziji Ljudmila Vorobjejeva zatražila da istragu o padu Boeinga 777 koji je srušen nad Ukrajinom dok je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur, provede "međunarodna zajednica", a ne Ukrajina.

Rusija spremna pružiti "kompletnu pomoć" u istrazi o zrakoplovu


Rusija je izrazila spremnost pružiti "kompletnu" pomoć u istrazi oko rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 u istočnoj Ukrajini, uključujući i slanje stručnjaka, te pozdravlja rezoluciju UN-a u kojoj se traži slobodan pristup mjestu katastrofe.

"Rusija je spremna pružiti kompletnu pomoć u istrazi, uključujući i mobilizaciju stručnjaka", navelo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Vjerujemo da takva katastrofa mora biti rasvijetljena uz aktivno sudjelovanje Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO )", pod okriljem UN-a, dodalo je ministarstvo.

Moskva je također pozdravila rezoluciju UN-a koju je tijekom protekle noći donijelo 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući i Rusiju, u kojoj se osuđuje napad na malezijski zrakoplov i traži slobodan i siguran pristup mjestu pada zrakoplova.

U priopćenju se dodaje kako je nakon intenzivnih konzultacija rezolucija stavila naglasak na neovisnu i nepristranu međunarodnu istragu na temelju načela međunarodne avijacije te se ocjenjuje važnim da je rezolucija pozvala sve strane na prekid neprijateljstava u zoni nesreće i siguran pristup svima koji sudjeluju u istrazi kao što su misija OESS-a i druge međunarodne organizacije.

Na Vijeću za vanjske poslove odluka o proširenju sankcija


Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se na Vijeću za vanjske poslove na kojem će razgovarati o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini nakon rušenja malezijskog putničkog zrakoplova.

Europska unija, ali i Vijeće sigurnosti koje je sinoć donijelo rezoluciju kojom se osuđuje rušenje zrakoplova, traže temeljitu međunarodnu istragu kako bi se što prije utvrdile činjenice i odgovornost za gubitak 298 života u putničkom zrakoplovu. Dolazeći na sastanak prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da su u ovom trenutku malezijskoj kompaniji predane crne kutije te da je započeo transport posmrtnih ostataka žrtava.

"Mislim da je ključno omogućiti zemljama, čiji državljani su poginuli, da posmrtne ostatke prenesu u svoje zemlje. Zatim je ključno osigurati istragu. Ono o čemu ćemo raspravljati bit će treća faza sankcija, u kojoj mjeri, način utvrđivanja odgovornosti za ovu tragediju, zapravo nečuveni akt, kao što i rezolucija UN-a kaže, obaranja aviona. I odgovornost za to i temeljem toga odluka o proširenju sankcija", rekla je Pusić.

Proruski separatisti predali crne kutije malezijskim stručnjacima

Vođa proruskih separatista u Ukrajini Aleksandar Borodaj predao je noćas u Donjecku dvije crne kutije iz srušenog Boeinga Malaysia Airlinesa malezijskim stručnjacima, javila je agencija Reuters.


"Ovdje su, crne kutije", rekao je Borodaj novinarima u prepunoj sobi u glavnom stožeru samoproglašene Donjecke Narodne Republike dok je naoružani pobunjenik stavljao kutije na stol.

Potom su predstavnici separatista i Malezije potpisali sporazum, koji je Borodaj nazvao protokolom kojim se dovršava procedura, nakon dugih pregovora o predaju dviju crnih kutija iz zrakoplova srušenog 17. srpnja nad područjem u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti, pri čemu nitko od 298 putnika i članova posade nije preživio.

"Vidim da su crne kutije nedirnute, iako malo oštećene, ali u dobrom su stanju", izjavio je pukovnik Mohamed Sakri iz malezijskog Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Borodaj je novinarima također rekao da je vlak s truplima žrtava iz malezijskog zrakoplova, koji je krenuo iz mjesta Toreza na pobunjeničkom području, stigao u Donjeck. Vlak će nastaviti put u Harkiv, grad udaljen 300 kilometara koji kontroliraju Ukrajinci, u pratnji stručnjaka iz Malezije i Nizozemske, zemlje odakle je najveći broj žrtava iz srušenog zrakoplova.

Putin će pritisnuti pobunjenike, traži da zapad pritisne Kijev

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u utorak da će Rusija iskoristiti utjecaj na separatiste u istočnoj Ukrajini kako bi dopustili istragu o srušenom malezijskom zrakoplovu, ali je rekao da Zapad mora pritisnuti vladu u Kijevu kako bi se prekinuli sukobi.


Putin je pozvao Zapad da se ne mješa u unutarnje stvari Rusije i dodao da Moskva mora osnažiti vojne kapacitete zbog poteza NATO-a i zaštititi gospodarstvo radi "prijetnji izvana".

"Od nas je zatraženo da iskoristimo svoj utjecaj na separatiste na jugoistoku Ukrajine. Naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, ali to ni izbliza nije dovoljno", rekao je Putin na sastanku s vojnim i sigurnosnim dužnosnicima.

"Potrebno je i pozvati vlasti u Kijevu da poštuju temeljne norme dostojanstva i da barem na kratko proglase primirje", dodao je.

Putinove izjave prvi su njegov javni odgovor na kritike Zapada zbog ruske uloge u Ukrajini od rušenja malezijskog zrakoplova u četvrtak, pri čemu je poginulo 298 ljudi.

Putin je ponovio kako je uvjeren da su prosvjedi u kojima je srušen bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič bili poticani i financirani izvana.

Unatoč sankcijama Zapada, ruski predsjednik rekao je da će Moskva biti uz separatiste na istoku Ukrajine, koje je opisao kao dio narodnog ustanka protiv nezakonitog državnog udara.

"Rusiji je dan gotovo ultimatum: "Dajte da uništimo taj dio stanovništva koji je etnički i povjesno blizak Rusiji, pa nećemo uvoditi sankcije", rekao je Putin. "To je čudna i neprihvatljiva logika", dodao je.

Nije, međutim, izravno odgovorio na optužbe da Rusija naoružava pobunjenike što je ranije uvijek odbacivao.

EU priprema oštrije sankcije protiv Rusije

Zemlje članice EU-a će do četvrtka utvrditi prošireni popis ruskih pojedinaca i entiteta koji će biti pod sankcijama, a Europska komisija sljedeći tjedan treba pripremiti prijedlog o mogućim gospodarskim mjerama protiv Rusije, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Proširuje se lista osoba i entiteta, a to su uglavnom tvrtke koje će biti pod sankcijama. Konačna lista će se utvrditi do četvrtka, na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER)", izjavila je Pusić novinarima.

"S druge strane, od Europske komisije očekuje se da pripremi mogućnost gospodarskih sankcija, u kojem području i koji tip gospodarskih djelatnosti, a to treba biti pripremljeno najkasnije sljedeći tjedan", rekla Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica o mogućem odgovoru EU-a na rušenje malezijskog putničkog zrakoplova iznad istoka Ukrajine koji kontroliraju proruski separatisti.


Pusić je rekla da je na sastanku zaključeno da se rušenjem zrakoplova "situacija drastično promijenila".

Po njezinim riječima, nizozemski ministar Frans Timmermans govorio je o pljačkanju mrtvih tijela neposredno nakon pada zrakoplova, što govori o nespremnosti da se to spriječi i što smatra "izravnom odgovornošću Ruske Federacije".

Pusić je rekla da se raspravljalo i o uvođenju embarga na prodaju oružja Rusiji, da će to biti spomenuto u zaključcima, ali još nije definirano u kojem obliku.

Istaknula je da je rušenje zrakoplova po njezinu mišljenju "jako prestrašilo ruskog predsjednika Vladimira Putina".

"To sigurno nije nešto što je Rusija namjeravala da se dogodi, jer drastično utječe na njezinu poziciju, ali je očito da je to posljedica nevođenja računa kome se daje oružje". rekla je.

Hrvatska ministrica je dodala da ne očekuje izvanredni summit EU-a zbog novonastale situacije, o čemu se u utorak nagađalo.

Britanija će analizirati crne kutije iz malezijskog zrakoplova

Velika Britanija pristala je na nizozemski zahtjev izvuči podatke iz crnih kutija malezijskog zrakolova oborenog nad istočnom Ukrajinom pri čemu je poginulo 298 osoba, objavio je u utorak britanski premijer David Cameron.


Podaci iz crnih kutija mogli bi rasvijetliti optužbe Zapada da je putnički zrakoplov srušen ruskom raketom zemlja-zrak ispaljenom s područja pod kontrolom proruskih separatista.

"Pristali smo na zahtjev Nizozemske u Farnboroughu izvuči podatke iz crnih kutija MH17 za potrebe međunarodne istrage", napisao je Cameron na Twitteru.

Britanski Ured za istrage zrakoplovnih nesreća smješten u Farnboroughu na jugu Engleske i dio je ministarstva prometa.

Nizozemski premijer Mark Rutte ranije je izjavio da će zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava u srijedu stići u Nizozemsku gdje će se provesti obdukcija koja bi mogla potrajati više mjeseci.

Također je potvrdio da je vlak s vagonima-hladnjačama, u kojima su pohranjena tijela, stigao u Harkiv, na područje pod kontrolom vladinih snaga, nakon što je napustio Torez koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Pročitajte više