Diktatorova sestra stupila na scenu: Sjevernom Korejom upravlja Kim Yo Jong?

Foto: Hina

THINK TANK s nazivom Sjevernokorejska intelektualna solidarnost sastavljen od ljudi koji su pobjegli od diktature Kim Jong Una vjeruju da Sjevernom Korejom trenutačno upravlja njegova sestra Kim Yo Jong.

Michael Madden koji vodi blog posvećen promjenama na vrhu sjevernokorejske političke scene Yo Jong identificira kao zamjenicu direktora Radničke partije, što je snažna i važna pozicija.

Analitičar Centra za strateška i međunarodna istraživanja Victor Cha pak otkriva da je diktatorova sestra na javne položaje počela izranjati početkom godine i da je njezina prisutnost rasla kako su se pojavljivali sve učestaliji izvještaji o lošem zdravstvenom stanju Kim Jong Una.

''Očito je riječ o pokušaju da ju se polako pretvori u nekog tko je važan unutar sustava. Sjevernokorejski sustav teško može funkcionirati bez članova obitelji Kim. Ukoliko je Kim Jong Un u nemogućnosti rukovoditi zemljom, ona je zapravo jedina preostala osoba, u smislu direktne obiteljske linije,'' komentirao je Cha.

Šefica osoblja

Madden kaže da je Kim Yo Jong rođena u 1987. ili 1988. godini i da je zajedno s bratom pohađala privatnu školu u Švicarskoj. Oboje su prebivali u zgradi sjevernokorejskog veleposlanstva i koristili izmišljena imena. Yo Jong je najmlađa od sedmero braće i sestara koje je Kim Jong Il imao s četiri žene, a Kim Jong Un i Yo Jong imaju istu majku.


Prema riječima blogera, Yo Jong je bila bliska sa svojim ocem, a po povratku iz Švicarske je obavljala različite dužnosti u vladi. Ona je bila zadužena za pripreme službenih posjeta i obavljala druge administrativne dužnosti čiji se opseg proširio nakon što je diktaturu preuzeo njezin brat.

Ona radi ''gotovo na isti način kao osoba zadužena za osoblje Bijele kuće,'' rekao je Madden.

Igra prijestolja

Iako javnost izvan Sjeverne Koreje ne zna mnogo o Kim Yo Jong, analitičari koji prate događaje u zemlji ocjenjuju da je njezina uloga na vrhu tek privremena i ističu da bi se intrigantne borbe za premoć unutar režima mogle pokazati presnažnima za mladu ženu.

''Ukoliko ona uistinu upravlja zemljom, kao netko tko je u svojim ranim dvadesetim godinama, to je za mene prilično alarmantno,'' komentirao je Cha. ''To znači da je nešto krenulo po zlu za Kim Jong Una i da oni očajnički pokušavaju ispuniti prazninu.''

Sjeverna Koreja 10. listopada slavi 69-u godišnjicu osnutka vladajuće Radničke partije na kojoj je Kim Jong Un prisustvovao prošle godine. Ukoliko ove godine izostane s proslave, zabrinutost oko njegove odsutnosti će dodatno rasti, ocijenili su analitičari za CNN.

Pročitajte više