Dilali informacije iz istražnih postupaka: Uskok podigao optužnice protiv Rajića, Mlinara, Krpine i 12 policajaca

Foto: Wikimedia

USKOK je nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv 15 osoba među kojima su Vlado Rajić, kum Vinka Žuljevića Klice, Igor Mlinar, Rudolf Krpina te policajci koji su im dilali informacije iz istražnih postupaka.

> Manipuliranje javnošću (2): Otkrivamo kako su povezani Mladen Bajić i "kurir mafije" Igor Mlinar!

Optužnicom se Vladi Rajiću i Igoru Mlinaru stavlja na teret da su, od 2010. do 2012. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezali policajce PU zagrebačke Vjekoslava Drinića, Marka Svalinu i Rudolfa Krpinu u cilju dobivanja podataka i službene dokumentacije o aktualnim kriminalističkim istraživanjima, provođenju posebnih dokaznih radnji i planiranim uhićenjima.

Sukladno dogovoru Rajića i Mlinara, policajci PU zagrebačke su od djelatnika PNUSKOK-a Svaline u više navrata tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o tome koje osobe su subjekti aktualnih kriminalističkih istraživanja i provođenja posebnih dokaznih radnji. Dostavljao im je transkripte razgovora i sudske naloge na temelju kojih se provode posebne dokazne radnje.

U okviru plana grupe dogovoreno je da će se podaci i dokumentacija koju nisu mogli pribaviti od Svaline, za određenu novčanu nagradu, pribavljati od drugih policijskih službenika, a sve u cilju da se neovlaštenim dostavljanjem podataka i službene dokumentacije zainteresiranim osobama oteža ili onemogući prikupljanje dokaza provođenjem kriminalističkih istraživanja i posebnih dokaznih radnji. Tako su tražene podatke, za novčanu nagradu, pribavljali od šestookrivljenice, sedmookrivljenice, osmookrivljenika i jedanaestookrivljenice, policijskih službenika Službe gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke, te devetookrivljenika i desetookrivljenice, policijskih službenika Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a, Službe gospodarskog kriminaliteta, kojima su bili dostupni podaci i dokumenti o aktualnim kriminalističkim istraživanjima koja su osobno provodili kao i drugi podaci o predmetima na kojima se radilo unutar Službe gospodarskog kriminaliteta i PNUSKOK-a. Tako pribavljeni podaci su, na posebna traženja, dostavljani dvanaestookrivljeniku, trinaestookrivljeniku, četrnaestookrivljeniku i petnaestookrivljeniku, priopćio je DORH.

Pročitajte više